Minimalizam i njegova suština

Hteli biste da malo sredite svoj život? Kažu da treba krenuti od sebe, od svojih misli, pa onda od najbližeg okruženja. Predivan je to osećaj kada se oslobodite suvišnih stvari, u svakom pogledu. Tačno tada „lakše dišete“. Nasuprot tome, kada ste sa raznih strana pretrpani garderobom, ukrasima, papirima na poslu i raznim nepotrebnim stvarima, sve vam onda predstavlja teret, „guši“ vas, iscrpljuje. Bežite tada na druga mesta gde se osećate slobodnije, prijatnije, gde imate više prostora. A zapravo, svaki prostor može se urediti tako da u njemu možemo mirno boraviti, opustiti se i imati sve ono što nam je potrebno. Ukloniti sve ono što nije u skladu s našim glavnim prioritetima, polako se rešavajući suvišnih obveza, suština je minimalizma.

 

Japan kao uzor

Kao stil uređenja, minimalizam se prvi put pojavio u Njujorku krajem 60-ih godina. Arhitektima su inspiracija bile tradicionalne japanske vrednosti, dizajn i arhitektura njihovih gradova i enterijera. Minimalističkim domom smatra se onaj u kome se nalaze samo stvarno neophodne stvari. On je funkcionalan, precizan, ravnih geometrijskih linija, jednolično obojenih površina. Podrazumeva odsustvo nereda i viška stvari u kući. Nekoliko slika na zidu, malo biljaka koje oživljavaju prostor, malo nameštaja, minimalan broj igračaka – od drveta i slično.

 

Odakle početi kada svega ima previše?

Ukoliko je prepun ormar mesto koje vas najviše razdražuje kada ujutru birate odevnu kombinaciju, započnite primenu minimalističkih principa od njega. Izvadite sve i razvrstavajte. Ono što je oštećeno odvojite za kutiju pored kontejnera, ono što biste mogli pokloniti nekome u drugu kutiju, ono što zahteva male popravke neka bude treća i ono što ćete nositi, složite u garderober. Sačekajte 15-tak dana da vidite hoće li vam nešto zatrebati iz kutija koje ste rešili da iznesete iz stana. Male su šanse da hoće, ali ćete na taj način biti mirniji. Jer, nije jednostavno osloboditi se mišljenja „za svaki slučaj“ i „možda zatreba“.

Isti princip, zatim primenite i za sređivanje cipelarnika, kuhinje, terase, garaže, vikendice, radnog mesta. Kada ovladate ovom veštinom, možete promeniti ne samo dom, nego i blio koju sferu vašeg života.

 

Šta još dobijamo osim urednog prostora?

Minimalizam je alat koji nam može pomoći da otkrijemo ono što je bitno za nas. Oslobađanje od nepotrebnih stvari, odnosa i obaveza otvara nove puteve i radosti. Život postaje jeftiniji u smislu materijalnih dobara i energije kada usvojimo minimalistički stil života. Čišćenje i održavanje je olakšano. Manje smo zauzeti, opušteniji i bolje raspoloženi. Svi članovi porodice i dragi ljudi su zadovoljniji jer je manje stresa, nereda a više vremena za lepa druženja. Uređenje novog doma i svako renoviranje je jeftinije, jer nije potrebno mnogo nameštaja ni predmeta, osim ako kupujemo dizajnerske komade.

Mnogi minimalisti su odabrali taj način života i zato što je ekološki mnogo odgovorniji: manje stvari znači manje uticaja na okolinu, a neki od njih odrekli su se automobila i smanjili potrošnju energije.

Najbolje od svega je to što minimalizam dokazano menja život na bolje. No, ako se on ne uklapa u vaš stil lepote i života, preporučite ga onima kojima mislite da bi odgovarao.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: