Mleko od badema i druga veganska mleka

Mleko od badema i drugih biljnih mleka, verovatno je prva lekcija koju treba da savlada svako ko prelazi na zdraviji način ishrane, posebno veganske. Možda vam se na prvi mah čini da je veoma teško od badema „dobiti“ mleko, no recept je toliko jednostavna i lagan da zaista zaslužuje vašu pažnju i čak, 5 minuta vašeg vremena!

Dobra strana ovog recepta je, što će vam mleko od badema ili od drugih orašastih plodova, kao i pulpa od badema, lešnika ili kokosa, poslužiti kao osnova ili dodatak za mnoga druga jela, supe, kolače, njoke, voćne poslastice, pudinge…

Priprema za sva mleka je, uglavnom ista, rwzlika je jedino u količini vode koja se dodaje.

 

Badem ili lešnik?

Za mleko od badema potrebno vam je:

  • 50 grama badema,
  • 150 dl prečišćene vode,
  • jak blender za mleko i
  • gaza ili kesica za mleka.

Od ove količine možete dobiti oko 170 dl mleka. Ako želite veću količinu mleka, onda sipajte, npr. 300 grama badema i 3 puta više vode. Dakle odnos je uvek isti – na šolju badema idu 3 šolje vode.

 

Priprema mleka

Sipajte sve sastojke u blender i blendirajte dok ne dobijete ujednačenu masu bez krupnih delova. Pulpa od badema bi trebalo da bude sitna kao brašno. Kada dobro izblendirate, procedite mleko u gazi ili u kesici za mleko.

Na isti način možete napraviti i mleko od lešnika ili kokosa. Prednost kokosa je, što je težak i što na 200 grama kokosa dodajete 1 litar vode. Ovako dobijate više od jednog litra mleka s velikim procentom kokosa u samom mleku.

Dakle, najveća razlika između biljnog mleka koje kupujete u prodavnici i domaćeg mleka je što vaše mleko sadrži veći procenat badema ili kokosa u mleku, nego mleko iz prodavnice. Bademovo mleko je veoma skupo, a procenat badema obično ispod 10%. Ostalo je voda i često, ne znamo da li je ta voda prečišćena ili ne?

 

Pogledajte kako da napravite druga veganska mleka od ovsa, soje, pirinča, kokosa i lanenog semena.

Više proteina, masti, minerala…

Mleko od badema veoma je prijatnog ukusa i lepo se kombinuje i s poslaticama i slanim jelima. Ako želite, u mleko možete dodati malo agavinog sirupa, cimeta ili vanile. Dobićete slatku i ukusnu aromu i zdravo mleko.

Prednost ovog mleka je i u velikoj količini minerala i vitamina koji se nalaze u bademu, kao i u zdravim mastima, neophodnim za razvoj male dece. Pored toga, ove masnoće, za razliku od masnoća životinjskog porekla, ne prave problem srcu i krvnim sudovima.

 

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: