Moćni energetski bar za svaki dan!

Kada recept dobijete od nekog ko sprema fantastične barove, hlebove, namaze sendviče i distribuira ih po celoj zemlji, onda taj slatkiš, s pravom, možete nazvati: moćni energetski bar!

Ovaj recept Petra Markovića, zapravo je osnova za energetski bar, koji po tom možete oblikovati prema svom ukusu.

Petar Marković, glavni kuvar

Petar je veliki zaljubljenik u zdravu ishranu i kulinarstvo. Počeo je kao kuvar u jednom vegetarijanskom restoranu 2003. godine, a danas radi kao glavni kuvar u zdravoj hrani čiji proizvodi imaju veliki broj ljubitelja širom Srbije. Sprema sve, od barova do hlebova koji su mu omiljeni za pripremu!

Kada jednom spremite ovaj energetski bar, toliko ćete biti oduševljeni recpetom da ćete ga odmah podeliti sa svima koje znate… na blogu, Facebook-u, grupama…

Zapravo, ako biste mogli da ga pojedete celog, sigurno biste ga odmah i smazali, ali ovako ostaće nešto i za slikanje i društvene mreže!

 

Sve u jednom: proteini, masti, ugljeni hidrati

Za ovaj moćni, energetski bar, pored dobrog raspoloženja, potrebno vam je i:

  • 100 g lešnika sirovog,
  • 100 g badema sirovog,
  • 50 g indijskog oraha,
  • 50 g brazilskog oraha,
  • 100 g korn fleksa,
  • 100 g ovsenih pahuljica,
  • 150 g heljdinog brašna i
  • pravi med (ili agava).

 

Energija i zdrava hrana idu zajedno!

Orašaste plodove samleti u blenderu, ne presitno, ali ni prekrupno. Važno je da oni zadrže svoj ukus, a da se konačna masa može lako iseći. Sastavite orašaste plodove s korn fleksom, ovsenim pahuljicama i heljdinim brašnom. Polako sipajte med, sve dok masa ne bude meka, ali ne previše. Važno je da, dok mešate, osetite blagi otpor pri mešanju.

 

Brzo pečen energetski bar!

U pleh odgovarajuće veličine, stavite papir za pečenje i sipajte moćni energetski bar. Izravnajte bar dok sve ne postane glatka masa i pecite na 180 stepeni celzijusa od 4 do 7 minuta. Vreme pečenja zavisi od količine vašeg slatkiša i količine meda u njemu!

Energetski bar treba razliti na debljinu od 12 milmetara. Dakle, ne morate ispuniti ceo pleh već, oblikujte masu na pola pleha ili četvrtinu ako želite.

Kada se vaš slatkiš ohladi, isecite ga na manje delove u kom želite obliku. Obično barove seku u obliku pravougaonika.

 

Slatko i još slađe!

Ako i dalje verujete da energija i snaga dolaze samo iz spanaća, ova moćni energetski bar, već pri prvom zalogaju, razuveriće sva vaša ubeđenja! Dovoljan da premosti glad između obroka, sladak da zadovolji i najveće sladokusce, idealna užina za decu i sportiste, a preporučuje se i svima koji vole proteinsku ishranu. Ako volite još slađi bar, onda možete dodati i suvo voće. Naravno, to ćete uraditi pre pečenja, dok izmešate masu.

Ako ste na sirovoj hrani, onda smanjite količinu heljdinog brašna i umesto u rernu, bar stavite u dehidrator ili frižider. Ipak, imajte na umu da je kratko pečen bar, kompaktniji i čvršći nego rashlađen (pripremala sam oba, a za dehidriran još ne znam, obavestiću vas!) Ako ste vegan ili ne jedete med, koristite neki zdraviji zaslađivač, poput agave.

Svi koji su na bezglutenskoj ishrani, mogu izostaviti sastojke koji im ne odgovaraju, poput ovsenih pahuljica.

 

Male tajne velikih kuvara

 

Ovo je samo osnova za bar, a vi ga možete oblikovati po vašoj želji ili bolje reći, ukusu! Možete mu dodati malo cimeta, vanile, godži bobica…

Petar sam stvara recepte, jer ima dovoljno iskustva za to. O njima rado priča, a po neki sastojak se čak može naći i u njegovoj poeziji!

Sam kreiram svoje recepte, a za to, naravno mora postojati dosta iskustva, informacija i zapažanja. I naravno, ljubavi prema hrani – ističe Petar.

Ako se pitate u čemu je tajna velikih kuvara i zašto nekome sva jela uspevaju i budu tako ukusna, evo dogovora! Budite radosni tokom pripremanja slatkiša i bićete zadovoljni i dok ga budete degustirali i vi i vaši najbliži – savetuje Petar!

 

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: