Moda između zabave i unosnog biznisa?

Od pedesetih godina do danas moda je postala veoma ozbiljan biznis. I dalje se prepričava čuvena „preporuka“ Edvarda Berneza (rođaka Sigmunda Frojda), savetnika vlada u svetu da izbace dokolicu i zabavu tj. modu i medije u prvi plan, kako bi se države bavile ozbiljnim poslovima, poput politike, ratova i naoružanja. Moda tada nije bila unosan posao, no uz konstantan razvoj medija i zabave, ona je, danas postala druga ekonomija na svetskom nivou, po ostvarenom profitu.

 

Moda u svetu

Prada-Pre-Fall-18 Instagram foto

Svetska modna scena nikada nije bila zanimljivija. Od Gučija (Gucci) sa Alesandrom Mikeleom kao kreativnim direktorom, koji nas šokira svakom novom kolekcijom, preko Šanela (Chanel) i modela neumornog Karla Lagerfelada koji se baziraju na neiscrpnoj zaostvštini legendarne Koko (Coco).

Koliko je moda ozbiljan biznis, pokazuje i činjenica da pored redovnih kolekcija proleće /leto i jesen/ zima, sve više brendova ima i vanredne kolekcije – „Resort“ i „Pre-fall“.

„Oni veliki, poput Prade ili Fendija, ne prestaju da nas fasciniraju svojim fenomenalnim kolekcijama od materijala najnovije tehnologije“ – kaže naš poznati kreator Peđa Nerić.

Kreacije za „modno krstarenje„, najviše nude Luj Viton (Louis Vuitton), Krijstijan Dior (Christian Dior), Šanel i Prada.

 

Kako se postaje dizajner?

Dizajneri se u našoj zemlji školuju u srednjim školama za primenjene umetnosti i dizajn, Školi likovnih umetnosti i tekstilnim školama. Postoje i privatne škole iz područja dizajna.

Nas sagovornik, Peđja Nerić, sada je predavač budućim dizajnerima. Posle srednje umetničke, završio je tada, jedinu visoku školu, Fakultet primenjenih umetnosti. Inspiraciju nalazi u prošlim vremenima, a period pedesetih godina prošlog veka mi je najinspirativniji za rad.

„Ttrudim da zadovoljim latentni seksipil u svojim modelima, jer svaka žena treba da ima bar malu dozu zavodljivosti“.

Jedino gde se još nije oprobao to je visoka moda. Voleo bi da je imao priliku da se obrazuje u tom pravcu i da radi u pariskim ateljeima.

Kelvin Klajn (Calvin Klein) je završio u „Fashion Institue of Technology“ u Njujorku; Tom Ford, Narciso Rodrigez (Narciso Rodriguez), Mark Džejkobs (Marc Jacobs) završili su „Parsons“ akademiju, takođe u New York-u. Yamamoto, Kenzo i Koshino zavrsili su „Bunka Fashion College“ u Tokiju.

 

Mladi modeli i zanimljive revije

Louisvuitton-Museum near Kyoto, Japan Instagram foto

U modnoj industriji zaposleno je više od 60 miliona ljudi. Novi modeli su devojke, često i ne baš vešte na pisti. Među njima prednjači mlada Kaja Gerber, ćerka nekada veoma poznatog super modela Sindi Kraford.

Traže se i neobična mesta za prikazivanje revija! Od biciklističkih staza u Milanu, muzeja Miho u Japanu, metroa i raznih istorijskih i luskuznih mesta.  S obrzirom na to da poznati brendovi luksuzne robe često imaju toliko novca da ne mogu da ga potroše, ne čudi ni izbor mesta odžavanja modnih manifestacija.

 

Ljubav, talenat i upornost

Ima i onih koji nisu modno obrazovani, a velika su imena u svetu mode, kao što su Kristijan Dior i Đani Versaće (Gianni Versace).

Ovaj zanat se uči, najviše u radu u modnim kućama.

„Umesto igranja sa vršnjacima odlazio sam u kraljevačku prodavnicu Centrotextila i satima analizirao modele i krojeve Aleksandra Joksimovića“ – seća se Peđa.

Tada je naš poznati kreator naučio osnove kroja, tipove materijala, koloristiku… Jedan od modernijih danas kome se Peđa Nestorović divi je Đanfranko Fere (Gianfranco Ferre).

Svaki dizajner gradi je svoj stil. U moru stilova, sigirno možete pronaći sopstveni pravac, inspiraciju za nove ideje ili posao koijm želite da se bavite.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: