Morske alge: neverovatno nutritivno bogatstvo!

I dok se i dalje vodi borba oko proteina i minerala biljnog ili životinjskog porekla – morske alge, kao hrana koja je starija od svih nas, izlazi kao pobednik u svim nutritivnim vrednostima!  Morske alge sdrže više od 40 hranljivih sastojaka iz mora, minerala i soli! Kalcijum, kalijum, magnezijum, mangan, hrom, cink, fosfor, samo su neki od minerala koje sadrže alge. Prirodno su skladište proteina i vitamina: A, B, B1, B3, B5, B6, B12, C, D, E i K.

Alge jačaju imunitet i otklanjaju umor!

Alge su idealne i u borbi protiv tumora i gojazosti, najčešćih bolesti u modernom dobu. Dobre su za regulisanje hormoba, rada štitaste ćlezde, pa čak i za dijetu, jer ubrzavaju metabolizam i razmnožavanje ćelija. Alge, dakle deluju na vitalnost ćelija i bolji rad hormona, a povećavaju i nivo energije.  Idealne su i za bolju krvnu sliku, te se preporučuju svima koij imaju manjak gvožđa i hemoglobina u krvi.

Hrana dalekih krajeva ili?

Činjenica je da se kod nas alge malo koriste, jer većina ljudi nema tu naviku da ih dodaje u hranu i smatra ih hranom istočnih zemalja. Tom logikom, i cistrusi su voće toplijih krajeva, te ni njega ne bi trebalo korsititi? Drugo, mi uglavnom čekamo da anm se dogodi zdravstevni problem, da bismo obogatili svoj jelovnik, što nije dobro! Počnite odmah da korsitite ono što je zdravo i dostupno. Kako? Jednostavno!

Alge arame, vakame, kombu…

Postoje raznovrsne vrste algi i sve su dostupne na našem tržištu, od prodavnica zdrave hrane, do bole snabdevenih marketa!

Alge arame su slatkaste, končastog oblika i odlično se kombinuju s korenastim povrćem i semenkama. Bogate su gvožđem i kalcijumom. Možete ih potopiti u vodu nekoliko minuta i potom ih dodati u salatu od rendane šargarepe, cvekle susama, limuna i maslinovog ulja.

Kombu alge jačaju krvnu sliku, izbacuju toksine, oslobašaju organizam od teških metala… Ove alge sadrže eldžik kiselinu koja teške metale u crevima transformiše u nepkodljive soli i potom ih lako izbacuje iz organizma. Kombu alge su idealne za oporavak organizma posle teških bolesti, rada u zagađenim industrijama, vakcinacije… Možete ih kuvati sa mahunarkama, pasuljem ili ih ispeći u rerni, ohladiti, samleti i koristiti kao dodatak povrću i žitaricama.

Vakame alge su neizostavan sastojak miso supe i veoma su korisne za organizam! Regulišu visok krvni pritisak, pojavu tumora i neutrališu radijaciju! Takođe sadrže eldžik kiseliku i korisne su za detoksikaciju organizma, posebno od teških metala. Možete ih spremati i kao salatu, no najpre je potrebno da odstoje desetak minuta potopljene u hladnoj vodi. Dodajte malo hladno ceđenog maslinovog ulja, umeboši sirćeta i sitno seckakog belog luka.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: