Može li bez vode? I šta može zameniti vodu?

Ne pijete dovoljno vode i stalno se pitate čime je možete zameniti? Odgovor je: ničim! Dakle, naš organizam ne može bez vode i ona nam je neophodna. Naš organizam ne može bez vode i ćelijama u mozgu je neophodna voda! dakle, ne čaj, ne sok već voda! Zašto? Postoji mnogo razloga za to, a ovde smo izdvojili 3 najvažnija.

 

  1. Jedino voda može da čisti naš organizam!

Jedan od procesa koji se svakodnevno događaju u našem organizmu jeste čišćenje! Svakodnevno unosimo raznovrsnu hranu i tečnosti, i zdrave  i nezdrave, te je zbog toga neophodno i čišćenje organizama. To je prirodan proces i prirodan način da se sačuva naš imuni sistem. Što je hrana zdravija, više sirova i lakša za varenje, to je čišćenje brže. Uloga čistača, pripada, naravno i vodi! Samo vodi, ne čaju i ne sokovima.

 

2. Čaj i sok su hrana za organizam!

I još jedna činjenica: zbog različitog sastava, i čajevi i sokovi se tretiraju kao hrana, te i ne mogu imati funkciju koju ima voda za naš organizam! Naravno, zeleni sokovi i zeleni čaj, takođe detoksikuju organizam i to snažno, ali toksine koji oni pokrenu, takođe treba očistiti i izbaciti napolje. Zbog toga se većina ljudi suočava s glavoboljama, problemima s varenjem, gasovima i znojenjem kada pije zelene sokove.

Voda će, uz detoksikaciju sokvima i zelenim čajem, pomoći da se rešite ovih nus pojava.

Zeleni čaj se smatra moćnim pićem za čišćenje, podmlađivanje organizma, koje nas pritom i leči, zbog mnogobrojnih lekovitih svojstava.

Ovde ne spadaju kafa, koja se smatra toksinom i diuretikom, niti gazirana pića i alkohol, koja, takođe nisu dobra za organizam.

 

3. Voda podstiče rad bubrega  i sprečava zatvor!

I bubrezi čiste organizam i izbacuju nepotrebne materije iz organizma. Za njihov nesmetan rad, treba svakog dana piti prečišćenu vodu. Dakle, zaboravite na vodu iz plastičnih flaša i gradskog vodovoda. Bubrezima treba voda koja će ih čistiti, a ne voda koju će oni morati da prečiste!

Drugo, da bi dovoljno bio hidriran, naš organizam uzima vodu iz svih raspoloživih resursa, a među njima je i hrana koju unosimo. Kada pre jela ne unesemo dovoljno vode ili ako jedemo previše suvu hranu, može se dogoditi da imamo zatvor tj. opstipaciju. Uz dovoljne količine vode i hranu koja sadrži dosta svežih salta i svežeg voća, sprečavamo zatvor.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: