Murali na zidu u stanu?

Murali, kao umetnost oslikavanja zidova i uklapanje slika sa okolinom, duže već ima svoju primenu i u privatnim stanovima i prostorima. Velike slike na zidovima u gradu, ogradama, starim zgradama, svakako daju svežinu i lepotu prostoru. No, murali mogu biti veoma zanimljivi i u spvaćoj ili dnevnoj sobi.

Evo nekoliko ideja!

 

Neka priroda bude stalno u vašem domu!

Ne znate kako da ulepšate stan? Ne želite tapete, a ne biste ni bele zidove! Možda jedan mural može uneti boje u vaš dom, procvetalu trešnju ili celu šumu? Danas u svetu postoji veliki broj umetnika koji uživaju u slikanju na zidu i njihove radove s ponosom možete gledati svakoga dana! Vaše je da izaberete motiv, a sve ostalo prepustite umetnicima! Za krako vreme imaćete repliku Van Gogovih suncokreta ili detalj iz prirode po vašem izboru.

Obavezno razmišljate o nameštaju i bojama koje već imate u stanu i na kom zidu će biti mural. Ako izaberete tamije boje za mural, znajte da će vam one uzeti više svetlosti od svetlih.

 

Geometrijski oblici ili priroda?

Industrijski odgovor na murale u stanu jesu zidne tapete koje „imitiraju“ zidno slikarstvo. Da li želite moderan dizajn? Ili biste radije izabrali prirodu? U svakom slučaju, zidni tapet – „mural“, može biti povoljnija i jednostavnija varijanta za vaš dom. Naravno, i ovde je važno da sliku uklopite u prostor. A najvažnije od svega je, da zidni tapet dobro i precizno zalepite na zid da bi slika bila celovita.

 

Takođe, za modernije stanove i nameštaj koji prati formu geometrijskih oblika, možete izbarati tapete koje odgovaraju istim oblicima. Tamnije boje „traže“ više svetlosti, dok se svetlije uklapaju, skoro u svakom stanu i uz najrazličitiji nameštaj.

 

Neke ideje, poput ove šume, potpuno menjaju izgled vaše spavaće sobe i ostavljaju utisak stalnog prisustva u prirodi.

S druge strane, ovakavf tapet ili mural (ako se odlučite za oslikavanje na zidu) dominira celim prostorom i može vam brzo dosaditi!

 

Kombinujte boje i prirodne materijale!

Ukoliko želite, vaš mural možete obogatiti i detaljima od materijala iz prirode, kao što su: kaučuk, konopac, vuna, papir, drvo, itd. Zavisi od izbora motiva koji slikate na zidu, vaša slika može biti bogatija za još neki element. Tako, na primer, dečju sobu možete ukrasiti cvećem? Ili crtanim likovima ili lopticama napravljenim od vune, kanapa ili papira u boji. Slobodno se opustite i birajte što raznovrsnije boje. Činjenica je da deca vole jake boje, a one podstiču i razvoj dečjeg mozga!

 

Ulepšajte dvorište i fasadu muralima!

Slikanje fasada zgrada ili kuća, nije često, ali je poznato u celom svetu. Jedan od najvećih i najpoznatijih umetnika murala, svakako je Diego Rivera (1886-1957), koji ostavio, zaista mnogo radova iza sebe. Zatim, tu su i Karlos Merida (Carlos Merida, 1891-1984) i Miro (Joan Miro, 1893 -1983). Današnji umetnici ulepšavaju razne prostore i koriste raznovrsne materijale.

Za vašu kuću ili ogradu, možete izbarati i jednostavnije slike ili detalje, koje možete kombinovati i s drugim materijalima iz prirode. A možete pustiti umetnika da bude slobodan, da se igra i uklapa ideje u stvarnost. Na ovaj način vaša kuca može biti samo drugačija od svih, kao na ovom muralu s prozorima.

 

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: