Najbolje destinacija sveta – Barbados

Najbolja destinacija za prošlu godinu, među čak 144 mesta širom sveta, po izboru svetskih putnika je Barbados. Agencija „Norstat“ koja je objavila rezultate svog istraživanja, nazvanog „Destination Satisfaction Index“, turistima je ponudila da daju ocene za 20 različitih elemenata. Osim vremenskih prilika, plaže, usluge, smeštaja, znamenitosti, kulture, kulinarske ponude, važni faktori za udoban i sadržajan boravak bili su gostoljubivost i lična bezbednost. Odabran je pobednik u svakoj individualnoj kategoriji a Barbados je imao najbolji ukupni rezultat, 8,8 od ukupno 10.

Ono što Barbados svrstava u sam vrh je ponuda smeštaja. Iako ostrvo nije jeftino, uz pažljivu pretragu može se naći i pristupačna cena u nekom od hotela koji su izvanredni. Ponuda je pogodna kako za individualce tako i za one kojima je draže da u cenu letovanja imaju uključene sve usluge.

 

Odaberite pravu obalu

Barbados je ostrvo od krečnjaka, prelepe prirode i bogate istorije, veličine samo 268 kvadratnih kilometara. Uglavnom je ravno, sem jedne male uzvišice visoke oko 330 metara – Maunt Hilabi (Mount Hillaby). Glavni grad Bridžtaun (Bridgetown) se nalazi na jugozapadnom delu ostrva.

Ima dve obale. Zapadnu čine peščana prostranstva, lepe litice, divni tropski vrtovi. Tu su i najbolji hoteli i restorani, kao i vikendice bogataša, pa možete osetiti dašak svetskog glamura. Južna obala je pandan Ibici i zabavi prilagođenoj mladima, puna noćnih klubova, kao i jeftinijeg smeštaja, paviljona, apartmana na plaži. Na ovim obalama se preporučuje i plivanje. Jugoistočni, istočni i severni deo obale zaobiđite, pošto je ovaj deo u Atlantskom okeanu vrlo nepredvidiv. Talasi na južnoj i istočnoj obali su kao stvoreni za surfere. Najpopularnije plaže za vodene sportove su Silver Sends (Silver Sands) i Silver Rok (Silver Rock) i Long Bič (Long Beach).

 

Šta posetiti?

Najbolja kupovina ali i razgledanje starih crkava i muzeja mogu se obaviti u glavnom gradu. Ostrvo možete obići uz organizovanu turu ili jednostavno uzmite mapu i iznajmite auto. Stanovnici, jako ponosni na svoje korene i zemlju, su veoma gostoljubivi. Rado će vas posavetovati, često i bolje od vodiča, šta da pogledate. Engleski je zvaničan jezik, ali sa barbadoskim dijalektom. Stopa kriminala na Barbadosu je najniža kada je reč o karipskim zemljama.

 

Kada putovati i gde izaći?

Barbados je idealna destinacija za zimu i proleće, jer sezona uragana traje od juna do decembra. Tada vlažnost može da smeta. U ostatku godine vreme je savršeno, sa blagim vetrovima sa severoistoka. Temperatura retko pada ispod 24 stepena u zimskim mesecima, od decembra do marta, a retko prelazi 30 stepeni u letnjim, od maja do oktobra.

Večerati možete u nekom od odličnih restorana, pa veče završiti u noćnom klubu. Ima ih u izobilju, od evropsko orjentisanih do onih koji imaju sjajan šou program posvećen životu i istoriji Barbadosa. Ukoliko ste za opušteniji provod posetite neku od lokalnih ribljih pijaca gde možete da uživate u tek ulovljenoj ribi i lokalnom rumu.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: