Najbolji prirodni osveživači za stan

Nema kuće ili stana u kojoj se domaćica bar nekad nije borila protiv nugodnih mirisa,  bilo da potiču od pripremanja hrane i duvanskog dima ili da su posledica neprovetravanja i “ustajalog” vazduha. Kada su napolju visoke temperature, ova neprijatnost  biva izraženija. Za prijatniji miris u stambenom prostoru, danas se mogu upotrebiti mnogobrojni osveživači vazduha. No, da li ste se ikada upitali, kako su se sa ovim problemima „nosile“ naše bake? Budući da hemijska sredstva nisu koristile, rešenje su pronalazile u etarskim uljima i sirćetu. I verujte, uvek im je uspevalo da brzo i lako odstrane neprijatne mirise.

Evo nekoliko „bakinih biljnih recepata“ kojim možete da neutrališete neugodne mirise.

 

Pomorandža i karanfilić za kuhinju

Kuhinje obično nemaju dobru cirkulaciju vazduha, te se nakupljeni mirisi od pripremanja jela lako šire po celom stanu. U tom slučaju najbolji osveživači su kora pomorandže i karanfilić pomešan sa cimetom. Ako rernu dobro zagrejte, na oko 170 stepeni i u nju stavite pomorandžinu koru, već posle nekoliko minuta prijatan miris proširiće se po celom stanu. Sličan učinak imaćete i ukoliko u posudu ulijte litar vode, dodate šaku karanfilića i kašičicu cimeta, pa promešajte i ostavite da prenoći.

 

Sirće protiv duvanskog dima

„Težak” miris nikotina vrlo brzo se “uvuče” u zavese, odeću, posteljinu… Da biste ovaj problem izbegli, poslužite za sirćetom – jabukovim ili alkoholnim. U prostoriju gde će biti pušača, nekoliko posudica napunite sirćetom i rasporedite na nekoliko mesta. Verovali ili ne, ovakvi osveživači izvrsno upijaju duvanski dim. Za brzo “prikupljanje” dima poslužiće mokar peškir s kojim, kako bi to rekle naše bake, morate da se “razmašete” po prostoriji, barem 10 minuta. Ma koliko izgledalo čudno ili smešno, ovo je jedan od najboljih načina da neutrališete duvanski dim.

 

Osveživači frižidera

Pravilno čuvanje hrane u frižideru podrazumeva da temperatura ne bude viša 5°C, da se police temeljno očistite jednom mesečno, kao i da sva jela čuvate u zatvorenim posudama. Čak i kad ispoštujete sva ova pravila, iz frižidera se često osećaju različiti mirisi. U tom slučaju, najbolji osveživači su etarsko ulje vanile, mlevena kafa i jabuka. Na komadić vate nakapajte desetak kapi vanilinog etarskog ulja, sačekajte dok se ne osuši pa ga stavite u frižider. Pomaže i ako, u frižider, na tacnu stavite malo mlevene kafe, iskorišćeni filter kafe ili polovinu jabuke. Kafa može da deluje i nekoliko sedmica, a filter odnosno jabuku obavezno uklonite posle dva-tri dana, da efekat ne bi bio suprotan.

 

Osveživači od mirisnih ulja

Za neutralisanje neprijatnih mirisa u kući, mogu da posluže mnogobrojna etarska ulja. Osveživači vazduha od mirisnog ulja lavande, jedan su od najstarijih i najčešće korišćenih. Aroma, ove mediteranske biljke, koju često nazivaju „kraljicom mirisa“ ne dobrom je glasu još od antičkog doba. Za ugodan miris kuća, stari Grci i Rimljani upotrebljavali su i etarska ulja lovora i ruzmarina.

Recept je jednostavan – nakapajte po nekoliko kapi na komadiće vate i rasporedite po stanu na “promajna mesta”. Osim što će ukloniti neprijatne mirise, blagotvorno će delovati i na vas – njihova aroma će vam prijati i opustiće vas.

 

Pogledajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: