Najpoznatija eterična ulja

Eterična ulja prvi put su zabeležena u istočnim zemljama, a tek u 16. veku pokrenula se njihova upotreba i proizvodnja. Iako se nazivaju uljima, nijedno od njih ne sadrži ulja ni masti. Eterična ulja sličnija su vodi, mada neka mogu biti i lepljiva. Prema delovanju i osobinama, mogu se podeliti u tri grupe.

 

Gornja grupa eteričnih ulja

Reski miris ovih ulja prepoznaje se odmah po otvaranju. Imaju visoku frekfenciju, veoma su antiseptička i najjače deluju na području glave. Koriste se za bolju koncentaciju, protiv glavobolje, prehlade… To su ulja limuna, bergamota, eukaliptusa, grejpfruta, mandarine, pomorandže…

Eukaliptus (Eucalyptus globulus) je vrlo jak antiseptik. Koristi se za pročišćavanje disajnih puteva i protiv gripa. Ipak, mora se koristiti oprezno, jer može da iritira osetljivu kožu. Dokazano je da rasprseno u vaduhu može da uništi 70 odsto stafilokoka.

Bergamot (Citrus bergamia)  relaksira i osvežava. Upotrebljava se za negu masne i iritirane kože, kao i za uklanjanje neprijatnih mirisa. Ulje bergamota je antidepresivno i poput ulja od limuna, snažan je antiseptik, zbog čega je neophodan u borbi protiv virusa i prehlada.

 

Eterična ulja srednje frekfencije

Njihovom mirisu treba malo više vremena da stigne do nozdrva. Umereno su isparljiva, tako da će u mirisnoj lampi delovati nešto duže nego ulja gornje grupe. Namenjena su srednjem delu tela, kao što su: želudac, pluća, probavni organi. To su uglavnom mediteranska eterična ulja: žalfija, čajevac, lavanda, melisa, menta, ruzmarin, timijan.

Lavanda (Lavandula officinalis) relaksira, umiruje, okrepljuje i balansira duh. Koristi se za sve tipove kože, posebno za problematičnu. Pomaže smirivanju opekotina, ubrzava epitelizaciju i uklanja ožiljke. Lavandino ulje mogu da koriste i deca za miran san. Dovoljno je jednu kap ulja kanuti na jastuk.

Čajevac (Malaleuca alternifolia) najmoćniji je prirodni antiseptik i fungicid. Deluje i protiv upala, pa se koristi za tretmane akni i svih upala kože. Pomaže i u slučaju neurodermatitisa, herpesa, gljivica.

 

Cvetna ulja

Srednjoj grupi pripadaju i sva cvetna ulja s posebnim antistresnim i umirujućim delovanjem. To su ruža, jasmin, geranijum…

Jasmin (Jasminum sambac) opušta, smiruje i podiže samopouzdanje. Ulje jasmina odlično je za njegu suve kože i proveren afrodizijak.

Geranijum (Pelargonium graveolans)  deluje na površinsko skupljanje tkiva te se koristi protiv celulita i za lečenje zapaljenja kože i sluzokože.

 

Najsporije isparava donja grupa ulja

Njihov miris najsporije prodire u nozdrve. To su ulja dobijena iz drveća, kore, korena, bobica: bor, jela, kedar, cimet, biber, kleka, čempres, djumbir, pačuli, sandal… Njihovo dejstvo najbolje je na donjim delovima tela, reproduktivnim organima, bešici, bubrzima, donjem delu leđa.

Kedar (Cedrus atlantica) snažan je antiseptik, koji ublažava stres i psihičku napetost. Ima dezinfekciono dejstvo i često se dodaje muškoj kozmetici, naročito losionima i kremama za posle brijanja.

Pačuli (Pogestemon patchuli) upotrebljava se kao antiseptik, kao stimulativno i tonizirajuće sredstvo, za negu zrele kože, upalnih procesa na koži, peruti, oslabljenog  proširenih vena. U malim dozama stimuliše nervni sistem, dok u većim utiče sedativno. Egzotičnog i drvenog mirisa ima reputaciju afrodizijaka kod oba pola, što je godinama koristila i žena Napoleona Bonaparte.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: