Pogledajte kako izgledaju najpoznatiji pariski kafei i restorani

Luvr
Luvr

Ništa nije više „francuski“ ili još bliže „pariski“ od trenutaka, ukradenih tokom dana i provedenih u nekom od mnogih pariskih kafea, ispijajući šoljicu svoje omiljene kafe…

U zatvorenom prostoru i prijatnom ambijentu, na sunčanoj terasi, posmatrajući ljude, uz piće – to je najcenjenije provedeno vreme u Francuskoj! Pored toga, kafei su i neizbežno utočište tokom kišnih dana u Parizu…

Iako ima mnogo šarmantnih i jedinstvenih mesta širom Pariza, ovaj spisak sadrži tradicionalne pariske kafee, u kojima su slavni umetnici, pisci i muzičari najčešće provodili vreme. Većina ovih kafea potrudila se da sačuva stari pariski glamur…

Kafe du la Pe (Cafe de la Paix)

Proglašen istorijskim mestom od strane Vlade Republike Francuske, 1975. godine, ovaj kultni kafe je bio omiljeno mesto mnogih slikara i pesnika. Ovaj „Kafe mira“ se nalazi u blizini Opere Paris Garnier, u Bulevaru Kapućina broj 12, u devetom arondismanu. Svojim enterijerom, ukrašenim freskama, više podseća na muzej nego na bar! Voleli su ga i posećivali Gi de Mopasan i Emil Zola, a danas je toliko poznat da postoji izreka da ćete tamo sigurno sresti prijatelja.

Selekt (Le Select „American bar“)

Jedan od najznačajnih pariskih klasičnih kafea, s ponosom nosi ovaj epitet zahvaljujući podužoj listi slavnih klijenata: Henri Miler, Hemingvej, Pikaso i F. Skot Ficdžerald – svoje kafe pauze su provodili na njegovoj terasi, okupani suncem. Zbog svojih slavnih američkih gostiju, poznat je i kao „Američki bar“. Pod je prekriven mozaik pločicama na koji se oslanjaju pletene stolice – kao i u većini tradicionalnih pariskih kafea. Jedina vidljiva razlika između bivšeg i sadašnjeg izgleda je nedostatak oblaka dima koji plovi u vazduhu – u Francuskoj je sada pušenje zabranjeno u zatvorenim prostorima. Nalazi se u Bulevaru Monparnas, broj 99, u šestom arondismanu.

Le D’Magu (Le Deux Magots)

cafe-Les Deux MagotsKada se Žan-Pol Sartr i Simon de Bovoar nisu raspravljali preko puta, u kafeu „Flora“, oni su se odmarali ovde, u ovom, sada, prestižnom mestu za druženje, kako turista, tako i pariske elite. Uzmite novine i kafu sa šlagom i zauzmite mesto na sunčanoj terasi, zamišljajući dane kada su Ernest Hemingvej, Albert Kami i Pablo Pikaso „gulili“ laktove na tom istom mestu. Nalazi se u šestom arondismanu u sada otmenom pariskom okrugu Sen Žermen des Pres, broj 6.

Hemingvej bar (The Hemingway Bar)

Hemingway barSmešten unutar hotela Ric, „Hemingvej“ je bio staro svratište Sartra i Džejmsa Džojsa. Posebna počast istoimenom autoru odaje se izloženim originalnim fotografijama – skicama iz poslednje Hemingvejeve autobiografske knjige „Pokretni praznik“, koje opisuju život raskošne evropske prestonice s početka XX veka. Ovde možete uživati u pivu iz svih krajeva sveta ili u Hemingvejevom omiljenom piću – viskiju. Drveni paneli na zidovima i udobne kožne fotelje učiniće da se osećate kao da ste upravo kročili na set filma „Amerikanac u Parizu“. Nalazi se u prvom arondismanu, u ulici Planz Vondom broj 15.

Kafe Flora (Cafe de Flore)

Cafe de FlorePreko puta slavnog rivala, Le D’ Magu, ovaj kafe se nije mnogo promenio od vremena drugog svetskog rata: crveni separei, široka ogledala i zavidna klijentela. Iako je postao stecište turista i predstavnika viših društvenih slojeva i više ne privlači studente i umetnike, ipak zaslužuje posetu zbog svog ambijenta. Kafe Flora nekada je bio domaćin strastvenih diskusija Sartra i de Bovoar, između ostalih.

Adresa je Bulevar San Žermen 172, šesti arondisman.

Kafe Rotonda (Café de la Rotonde)

Kada je Viktor Libio otvorio ovaj korner-kafe, 1911. godine, izgladneli umetnici poput Pikasa i Modiljanija mogli su da provedu sate uživajući u svojoj šolji radosti od 10 centi, koju bi plaćali crtežom, ako nisu imali novca. Ovih dana piće u Rotondi košta malo više, ali je ovaj kafe i dalje vredan posete zbog svoje art deko elegancije i duha starog Pariza, koji se i sada oseća. Adresa je: Bulevar Monparnas 105, šesti arondisman.

Klozeri de Lila (La Closerie des Lilas)

La closerie des lilasAko ne zbog staklenog krova sa mesinganim šinama, svratite u ovaj kafe zbog, poštovanja vrednog, lova na stolove, označenih imenima njegovih nekadašnjih stalnih posetilaca – Oskar Vajld, Pol Sezan, Emil Zola i Pol Verlejn, da navedemo samo neke od njih. Uživajte u popodnevnoj kafi ili u večeri uz sveće, u pijano baru. Nalazi se u šestom arondismanu, u Bulevaru Monparnas 171.

Prokop (Le Procope)

Le-ProcopeNajstariji kafe u Parizu, otvoren daleke 1686. godine, nekada su redovno posećivale ličnosti – simboli XVIII veka, kao što su Volter i Bendžamin Frenklin. Lusteri sa svećama i zidovi ukrašeni antikvitetnim slikama, učiniće da vam poseta ovom kafeu izgleda kao korak u prošlost. Uživajte u njihovom specijalitetu – divnom „petlu u vinu“:

Kafe Turnon (Le Café Tournon)

Nekoliko koraka udaljeno od luksemburških vrtova, ovo luksuzno i skupo mesto posećuju gradski novinari, političari i poznate ličnosti. Susedna Sen-Žermen džez scena počela je ovde, gde je Djuk Elington svirao sa svojim bendom. Poznat po selekciji lokalnih vina i dobroj kuhinji, kafe Turnon je odlično mesto za popodnevni kapućino ili ukusnu večeru. Nalazi se u Ru d’Turnon 18, u šestom arondismanu.

Fukets (Fouquet’s)

Fouquets-parisOsnovan 1899. godine, ovaj kafe i prateći hotel su suštinski važno mesto za pripadnike pariskog visokog društva. Bivši francuski predsednik Nikolas Sarkozi ovde je proslavio svoju pobedu na izborima 2007. godine. Tu se održava i najznačajniji after-party nakon dodele filmske nagrade Cezar. Pošto se slikate iznad zlatnih zvezda na trotoaru ispred ulaza, utonite u neku od udobnih kožnih fotelja, uz piće sa pogledom na Jelisejska polja. Adresa je: Bulevar Šamps-Elize 99, osmi arondisman.

Kupola (La Coupole)

Le-coupoleElegantna večera ili kafa sa stilom – u Kupoli možete podjednako uživati kako u ledenoj kafi, tako i čaši šampanjaca uz račiće ili ostrige. Bivša radnja za prodaju ogrevnog drveta i uglja, transformisana je 1927. godine u najveću pivaru u Parizu. Mnogi „umetnici sa leve obale“, uključujući Jozefa Kesela i Hemingveja, ovde su bili dobrodošli. Sala za igranje u podrumu je nekada bila omiljeno mesto Džozefine Beker, Simon de Bovoar i Sartra. Tonovi tanga i džeza prošlih vremena zamenjeni salsom i elektronskom muzikom.

Nalazi se u Bulevaru de Monparnase 102, u četrnaestom arondismanu.

Kafe Dva mlina (Café des Deux Moulins)

Cafe des Deux MoulinsDok su neki pariski kafei započeli kao klasični, ostali su dobili svoj status kroz kreativni proces. Ovaj lokalni korner-kafe francuski režiser Žan-Pjer Žene izabrao je za snimanje nekoliko scena iz filma „Čudesna sudbina Amelije Pulen“. Od tada, ovaj kafe odaje počast tome uz pomoć kadrova i fotografija iz filma i keramičkih patuljaka u toaletu. Pripremite se da pijuckate svoj Kronenbourg uz neprestano sevanje bliceva fotoaparata – među njima, verovatno i vašeg. Adresa je: Rue Lepik 15, osamnaesti arondisman.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: