Najzdraviji domaći sladoled bez mleka i šećera!

Foto: www.kreativnaindustrija.com

Da, potpuno sam sigurna da će ovo biti recept za najzdraviji sladoled koji ste ikada probali, jer nema veštačkog šećera, boja i konzervanasa! Sladoled se pravi samo od prirodnih sastojaka za veoma kratko vreme. Za njega vam je potreban i jak blender i modle tj. kalupi! Možete ga vaditi i kašikom za kugle i servirati u čaši. Ne sadrži gluten, niti mlečne proizvode ni jaja! Dakle, može se jesti i za vreme posta.

Foto: www.kreativnaindustrija.com

Jednom kada ga spremite bićete oduševljeni i vi, a posebno vaša deca! Moj Igi ga toliko voli da uvek pojede po dva, jedan za drugim!

Evo nekoliko svežih, ledenih ideja za najzdraviji sladoled!

 

Kremasti i osvežavajući sladoled bez šećera!

Foto: www.kreativnaindustrija.com

Osnova za sladoled je uvek ista, slatka i kremasta! Dodaci mogu biti različiti, zavisno od toga koje ukuse volite i koje boje vam se dopadaju!

Neverovatno, ali za najzdraviji sladoled su vam potrebna samo 2 sastojka:

  • 4 banane iseckane na kolutove debljine 2 cm (dovoljnoje za 3 porcije sladoleda) i
  • 3-4 kašike biljnog mleka koje ste sami spremili ili kupili.
Foto: www.kreativnaindustrija.com

Banane stavite u kesu i zaledite. Kada ih izvadite, sipajte ih u blender i dodajte mleko. Blendirajte u blenderu koristeć štap, dok se ne pretvore u kremastu masu.

Ako je potrebno dodajte još malo mleka kako bi se lakše izblendirale, ako su previše zaleđene.

 

Banana, borovnica i jagoda!

Foto: www.pexels.com

Fantastičan trio, zar ne: banana borovnica i malina? Krupnije voće možete iseckati na pola ili na tanke šnite, dok borovnice možete ubaciti cele u kalup. Ja sam uglavnom, sve blendirala, tako da dobijem različite boje sladoleda. To izgleda dobro kada sve sipate u čaše ili posudu za sladoled. U kalupu je lepo videti celo voće, posebno ako vam je osnova samo banana.

Kada dodajete malinu, koja je malo kisela, zajedno s njom možete blendirati i 2-3 sveže oprane urme. Tako će biti malo slađi sladoled, mada ih nije neophodno dodavati.

 

I na kraju čokolada!

Foto: www.kreativnaindustrija.com

Naravno, kako se može jesti sladoled bez čokolade? Ili pravog kakaa? „Crno“ – belo i crveno, tj. vanila, kakao i višnja kao ukras! Ako želite ukus koji vas podseća na detinjstvo ili točene sladolede, onda ćemo obogatiti sladoled. Osnovu sladoleda, podelite na 2 dela. U kremasti deo od banana, dodajte malo sveže vanile i promešajte kašikom.

U drugi deo dodajte kašiku sirovog kakaa i izblendirajte. Na kraju, možete izrendati crnu čokoladu bez šećera i posuti ceo sladoled. Ako preterate s kakaom gorači, dodajte 2-3 sveže urme.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: