Napravite svoju kozmetiku – za sve tipove kože

Prednosti domaće, prirodne kozmetike, u odnosu na kozmetiku koju možete kupiti u prodavnicama ima mnogo! Kozmetiku iz vlastite proizvodnje, možete prilagoditi sopstvenom licu i tipu kože, kao i celokupnom stanju organizma. Dobro će vam biti poznat sastav preparata, znate kada ste ih kupili i kako ste ih čuvali. Ovako ćete izbeći parabene, konzervanse i sve druge štetne materije koje preko kože možete uneti u organizam!

I na kraju, još jedna velika prednost domaće kozmetike je u tome, što ćete sami napraviti svoju mirisnu notu, koja će imati mnogostruko dejstvo na vaš organizam, posebno ako birate lekovite cvetne esencije. Floriterapija deluje na emocije i psihu, smiruje i leči.

Pogledajte kako da napravite kozmetiku, tj. bazu za normalnu kožu, suvu, masnu, kombonovanu i osetljivu kožu. Od ove baze pravite, preparate po želji: tonik za lice, ulje za čišćene lica, piling…

 

Napravite bazu za kozmetiku prema tipu kože

Normalna koža traži ulja badema, jojobe i marelice za bazu, a eterična ulja lavande, tamjana, ruže ili geranijuma za negu kože.

Za suvu kožu preporučuju se ulje badema, noćurka, jojobe, avokada i divlje ruže kao baza. Za negu suve kože preporučuju se ruža i ružino drvp, geranijum, lavanda i timijan.

Za bazna ulja za masnu kožu najbolje je koristiti: ulje lešnika, jojobe i marelice, dok se za negu preporučuju: čempres, limun, smilje, grejprfut, lavanda i borovina. Ova ulja mogu regulisati količunu bakterija na površini kože.

Za kominovanu kožu – za bazu, pored jojobe, marelice i noćurka, najbolje je koristiti plodove makadamije. Od eteričnih ulja dobro je koristiti palmarosu i geraijum (zbog ravnoteže rada lojnih žlezda)

Osetljivoj koži prija  ulje noćurka, jojobe, marelice nevena, plod divlje ruže – za bazu. Od eteričnih ulja treba koristiti lavandu, nemačku kamilicu, smilje, tamjan, ružu i ružino drvo.

 

Napravite kozmetiku za čišćenje lica – recepti

Da biste dobro očistili lice, napravite kozmetiku koju možete koristiti svakodnevno, poput blagog tonika ili povremeno, poput pilinga i maske za lice.

Tonik za lice

Na 1 dl izvorske ili destilovane vode dodajte 1 kašiku izabrane mešavinu baze i ostavite mesec dana da stoji. Povremeno protresite i dodajte još destilovane vode. Dodajte 6-10 kapi ulja i koristite ga čišćenje lica.

Piling

Pomešajte 1 kašičicu kukurznog brašna, 3 kapi eteričnog ulja, 10 kapi baznog ulja, 2 kašičice zobenog brašna i kašičicu meda. Nanasite sve na čisto lice, ostavite deset minuta isperite vodom.

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: