Nar i njegova lekovita svojstva za pluća, srce i kožu

Foto: Jessica Lewis

Nar zovu voćkom mladosti, plodnosti i zdravlja. Nar je našao promenu u libansko, indijskoj, grčkoj, turskoj kuhinji, a zbog bogatstva minerala i vitamina, koristi se i u medicini i kozmetici. Stari Grci su ga preneli, iz oblasti između Irana i Indije, na Mediteran. Obožavali su ga i Mavari i Egipćani koji su sahranjivani s njim, jer su verovali da daje nadu u nov život.

Bogat je svim vitaminima, najviše vitaminom C, A, E i B5. Izuzetno je jak antioksidanas, više nego zeleni čaj i crno grožđe. Redovno konzumiranje nara čini nokte čvrstim, a kožu lepom i zdravom i, kako su dokazali naučnici  u Velikoj Britaniji, ova voćka usporava starenje. 

 

Borac protiv kardio-vaskularnih bolesti i kancera

Foto: Engin Akyurt

Svakodnevna upotreba nara u ishrani usporava razvoj Alchajmerove bolesti, sprečava oštećenje bubrega i regeneriše jetru. Kada bi godinu dana svakodnevno pila sok od nara, osoba s visokim pritiskom bi, čak za 21% smanjila krvni pritisak, što bitno pojačava dotok krvi u srce. Već posle mesec dana ispijanja soka, vidi se napredak u zdravlju.

Nar se dugo već koristi u ishrani, jačanju imunog sistema u lečenju. No, istraživanja Univerziteta u Viskonsinu, Odeljenja za dermatologiju, pokazuju da proizvodi dobijeni od ploda nara, dobro deluju na lečenje raznih faza tumora. Istraživanja su pokazala dejstvo na redukciju ćelija raka kože, prostate i pluća.

Naravno, u dejstvu s drugim, metodama, uključujući i pravilan pristup bolesti i korenu bolesti, u emotivnom, mentalnom i fizičkom smislu, nar kao i drugi darovi prirodni, daju najbolje rezultate.

 

Nar u lečenju tumora kože, pluća i prostate

Foto: Jessica Lewis

Nar preventivno deluje protiv negativnog dejstva UVA i UVB zračenja. Ekstrakt nara uticao na smanjenje učestalosti i veličinu tumora kože. Vodeni ekstrakti pospešuju regeneraciju dubljeg sloja kože (dermisa), a uljane frakcije od semena nara na regeneraciju površinskog sloja kože (epidermisa).

Ulje do semena nara, takođe dobro deluje na lečenje kancera prostate, kada se pije do 2.4 litre dnevno soka nara. U izlečenju kancera pluća, pokazalo se da nar blokira više signalnih biohemijskih puteva, što dovodi do zaustavljanja rasta ćelija kancera.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: