Naučite da praštate zbog ličnog mira

Da li znate da praštate? Da li postoji neko ili nekoliko osoba na koje ste ljuti, kivni ili kojima jednostavno, nešto ne možete nešto da oprostite? Da li znate da se vaša emotivna i mentalna snaga ogledaju u spremnosti i sposobnosti da praštate? I znate li da, kada oprostite nekom zbog nečeg, vi zapravo, više činite sebi, nego osobi koja vas je povredila. Kako?

Saznaćete u narednim redovima.

 

Kome možete oprostiti i kada možete to da učinite?

Ovo je samo jedno od čestih pitanja za psihologa ili psihoterapeuta kada se osoba suoči s bresom, ljutnjom i na kraju, i patnjom zbog nečega što ne može da oprosti. Ljutnja je sasvim, normalna reakcija, odnosno emocija koja se krije iza tuge, kada se neko oseća iznevernim i povređenim. Tada je, veoma poželjno podeliti s nekim osećanja. Međutim, oproštaj nije lako dati , a on bi zapravo, doneo olokšanje! Pravi motiv oproštaja treba dad bude oslobađanje od svega što nas tišti, muči i ugrožava iznutra, a ne nešto što treba uraditi. Praštanje nema veze sa interesom ili, ne treba da ima. To nije smisao praštanja.

Kada možete da oprostite? To zavisi sam od vas! Kada vi budete spremni, tada je pravi trenutak!

 

Praštanje je dar za vas i nije namenjeno drugima!

Da biste oprostili nekom potrebno je da prođe određeno vreme. To je proces i zahteva vašu mentalnu i emotivnu snago, kao i duboku svesnost samo čina. Malo je onih koji lako i brzo mogu oprostiti. Praštanje je dar za vas i nije namenjeno drugima!

Činjenica je da vreme i drugi ljudi mogu izlečiti i izbrisati sve: tugu, stres, emocije, strahove… Zato probajte da pomislite upravo, na budućnost. Vidite li sebe i dalje u istom besu i ljutnji? Šta biste dobili kada biste oprostili? Krenuli biste napred? Oslobodili se tereta? Kada oprostite, sve to prestaje da bude važno, zar ne?

 

Oproštaj je put ka unutrašnjem miru

Oproštaj ne treba da opravda tuđe postupke, već vama da pokaže put ka isceljenju duše i tela, koje takođe pati. Nije nužno, kada nekom nešto oprostite, da tu osobu primite nazad u svoj život. Opraštanje je izazov, ulog u budućnost, put ka unutrašnjem miru. Tada se, zapravo opraštate i sa destruktivnim mislima, lošim raspoloženjem. Pronalazite put ka sopstvenom miru, bez obzira na druge! A to će vas ojačati i dati vam duhovno isceljenje i lepši san.

Opraštanje rasterećuje vaše misli, psihu, snove. Ako oprostite i zaboravite, stičete duševni mir koji je neprocenjiv za vas!

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: