Nezaboravni Vaskrs na Krfu

Razmišljate kuda da otputujete za predstojeći Vaskrs. Voleli biste da bude poseban i nezaboravan. Takav je Vaskrs na Krfu koji se dugo pamti! Iako su četiri neradna dana premalo da se obiđe sve što nudi „smaragd Jonskog mora“, ovaj praznik može pretvori u lepo aprilosko putovanje. „Naoružajte se“ dobrim raspoloženjem, spakujte kofer i bez dvoumljenja – put pod noge. Vrlo je moguće da će Krf postati vaše omiljeno odredište za najveći hrišćanski praznik.

 

Zašto Vaskrs na Krfu?

Mnogo turističkih agencija, ima u ponudi ovo putovanje.  Vaskrs na Krfu traje 10 dana, počinje na Cveti – sedam dana pre Vaskrsa, a okončava se u vaskršnji utorak, dva dana posle samog praznika. To je savršena je „kompozicija“ pravoslavlja s venecijanskim i rimokatoličkim nasleđem. U proslavu Vaskrsa, Krfljani su uneli najlepše detalje iz svečarske tradicije svih osvajača koji su u prošlim vekovima pohodili njihovo ostrvo.

 

Kako se proslavlja?

U praznično jutro, posle vaskršnje liturgije, duge litije polaze iz svih gradskih crkava i „slivaju“ se prema Novoj tvrđavi u gradu Krfu. Proslava počinje u 11 časova. Čim crkvena zvona objave kraj posta, počinje opšte razbijanje keramičkih posuda. Do kasno posle podne, Krfljani kroz prozore bacaju saksije, tanjire, bokale, činije… Sve to prate pesma, igra i dobro raspoloženje. To je na Krfu tradicija i od vas se očekuje samo da se pridružite i uživate.

A kada dođe vreme ručka, gde god da se nađete, obavezno se služi avgolemono – supa od jaja i limuna kao i različite vrste jela.

 

Šta posetiti u gradu Krfu?

Ne propustite priliku da u prestonici istoimenog ostrva posetite još neke znamenitosti. Od 37 crkava, najpoznatije su dve – Svetog Spiridona, zaštitnika grada i Katedralni hram, posvećen Bogorodici. Zaštitni znak grada su uske popločane ulice, sa kamenim zgradama, prodavnicama suvenira, kafićima, restoranima, buticima, trgovima. Jedan od većih je Espijanada, okružen Listonom, kompleksom starih zgrada sa mnogobrojnim restoranima i tvrđavom. Južni deo Espijanade krasi platforma na kojoj sviraju orkestri, antičke statue i veliki teren za kriket, prepoznatljiva zaostavština Engleza na Krfu. U severnom delu je Muzej azijske umetnosti, a u gradu su i Vizantijski i Muzej arheologije, kao i nezaobilazna „Srpska kuća“. Desetak kilometara od grada Krfa, u Dasiji, obavezno posetite i restoran „Limun žut“. Tu možete uživati u srpskim i grčkim specijalitetima, od veganskih do onih za ljubitelje „teške“ hrane.

 

Kumkvat – najpoznatiji suvenir ostrva

Kada je o kupovini reč, sa ostrva je najbolje poneti nešto „domaće“. Zaštitni znak Krfa je narandžasti kumkvat. To je najmanji agrum na svetu, veličine pola palca. Od njega se proizvode likeri, džemovi… Možete poneti čuveni med, vina, sapune od masline, jasmina i lavande, srebro, zlato, keramičke posude, kvalitetno maslinovo ulje.

Od svega što donesete u Srbiju, najlepše će biti uspomene na lepotu raznolikosti Krfa i gostoprimstvo Krfljana.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: