Novo zanimanje – elektronska bibliotekarka

Poznajete li nekoga ko radi kao elektronska bibliotekarka? Zvanično zanimanje Maje Kauten je grafički inženjer. S pet godina prvi put je ušla u biblioteku i ljubav prema knjigama rasla je kao i Maja! Danas se Maja bavi nečim što bi se moglo nazvati elektronska biblioteka.

Za razliku od prave, elektronska biblioteka je mesto gde se knjige ne uzimaju i ne vraćaju, već se citati iz njih slobodno čitaju i dele dalje.

 

Elektronska biblioteka nastala je slučajno

Ideja za ovom vrstom biblioteke javila se slučajno, uz nekoliko zgodnih podudarnosti.

U to vreme bilo je već mnogo knjiga koje su joj se dopadale i kojima se više puta vraćala kako bi bolje zapamtila sadržaj.

„Činilo mi se da bi i drugima koristilo kada bi to pročitali i da bi bilo dobro da se sve to nalazi na jednom mestu“ – objašnjava Maja.

Pošto je bila dobro upoznata sa autorima i njihovim knjigama, odlučila je da sve što voli smesti na jedno mesto. U tome joj je pomogla prijateljica, Tanja, po struci informatičar.

Danas, posle skoro četiri pune godine, njena elektronska biblioteka ima 126 knjiga od 75 autora. Iako su joj nekada te brojke delovale nedostižne, postepenim napretkom, stigla je tamo gde nije ni mislili da će stići.

 

Majine knjige u drugom formatu

Elektronske knjige su novi format koji je Maja počela da proučava. Videla je da različiti sajtovi imaju u svojoj ponudi e-knjige u pdf formatu. Dopao joj se i njihov izgled i sadržaj, jer predstavljaju korisno štivo, a u isto vreme su i dobra reklama.

„Deo mojih e-knjiga su materijali koji već postoje na sajtu, samo drugačije oblikovani i sređeni. Drugi deo sastoji se iz slika koje stavljam na društvene mreže i kojih nema na sajtu, a mislim da imaju svoju vrednost“- dodaje Maja.

Knjige su nastajale postepeno. Posle jedne, dobijala je ideju za drugu, zatim treću i tako redom.

Potrebno joj je od nedelju do dve, da napravi novu knjigu.

 

„Kaluđer“ je bio pokretač

Najomiljeniji autor, sa kojim se Maja najduže druži i od koga je sve počelo je Robin Šarma. Njegova knjiga „Kaluđer koji je prodao svoj ferari“ bila je nešto sasvim drugačije od svega što je pročitala.

Osim njega ima još mnogo omiljenih autora, jer stalno nailazi na neke nove i to je proces koji traje bez prekida. Nabrojaćemo neke od autora koji su joj se dopali su: Ekart Tol, Dipak Čopra, Florens Skovel Šin, Lujza L. Hej, Napoleon Hil, Paulo Koeljo, Osho, Ridiger Šahe, kao i Anej Seneka i Marko Aurelio, koji su prisutni još od antičkog perioda.

 

Šta je najvažnije?

Iz mnoštva citata koji joj se dopadaju, Maja je uspela da izdvoji dva. Maja veruje da smo mi ti koji se pitamo i da od nas zavisi mnogo šta i da to ponekad zaboravimo. Na to je podseća citat Ester Hiks (Esther Hicks):

„Moćni ste stvaraoci. Ne suočavate se vi s realnošću. Vi stvarate realnost.“

Drugi citat, koji deluje i kao dobra pokretačka snaga i motivacija da ne stajemo i ne odustajemo do svojih namera jeste, izjava Tonija Robinsa (Tony Robbins):

„Ako ne možete, morate. Ako morate, možete“ – Toni Robins.

Maja danas uživa u poslu koji radi i koji je veoma ispunjava.

Ukoliko i bude nekih promena u budućem Majinom zanimanju, možda će se promeniti format, a sadržaj sigurno neće. Važno je da ostane u svetu knjiga, jer je srećna što radi ono što voli.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: