Obrok salata s tempehom ili leblebijom

Tokom hladnih zimskih dana ili perioda kada nemate vremena za spremanje uobičajnih obroka, već nosite hranu od kuće, obrok salata može biti dobro rešenje. Ona će vas zasititi, a pritom nećete kvariti svoj plan o zdravijoj ishrani. Generalno, obrok salata se može spremati u bilo koje doba godine, a važno je da dobro iskombinujete sastojke kako biste dobili svež i hranljiv obrok.

Današnji predlog obrok salate je: mnogo svežeg povrća i tempeh. No, umesto tempeha, možete dodati i komadiće soje, tofu sir ili mahunarke. To je zapravo, deo salate koji se duže vari, te ćete duže imati osećaj sitosti, što je važno svima koji prelaze na vegansku hranu ili sirovu vegansku hranu.

 

Dobar i svež obrok, dobra energija!

Da li ste primetili razliku između kuvanog ili pečenog obroka i svežeg, sirovog obroka? Iako je veganski obrok, termički obrađena hrana se duže i sporije vari u stomaku. Pritom je možete pojesti u većoj količini nego potpuno sirov, slan ili sladak obrok.

Sirovu hranu ne možete jesti u velikoj količini. Probajte i uverićete se i sami.

Potrebni sastojci za obrok salatu su:

  • rezanci od 1 manje zelene tikvice (zuccini),
  • 1 manja crvena paprika,
  • 6-7 čeri paradajza,
  • 5-6 maslina sušenih na suncu,
  • 1 štapić celera iseckanog na manje delove,
  • prstohvat peršuna,
  • 1 mala kašika susama,
  • 1 mala kašika origana,
  • 1 veća kašika semena nara,
  • 2-3 štapa tempeha.

Tikvicu provucite kroz spiralizator ili iseckajte na sitne rezance. Ako je organska, seckajte je s korom, ako nije, bolje je oljuštite.

Sve ostale sastojke iseckajte i sjedinite.

Za obrok salatu možete koristiti neke od jednostavnih preliva za salatu koji sadrže po 3 sastojka. Ili napravite kombinaciju tamari sosa, maslinovog ulja i limuna.

Ako salatu ne jedete odmah već vam je kasniji obrok, onda preliv dodajte neposredno pred obrok.

 

Ako ne volite tempeh, onda…

Ako ste osetljivi na gluten, tempeh lako možete zameniti orašastim plodovima. Umesto tempeha možete staviti i 1/2 šolje kuvane leblebije (nauta) ili 1/2 šolje crvenog i 1/2 šolje crnog pasulja. Ljubitelji sočiva mogu dodati šolju sočiva.

Ako ste potpuno na sirovoj hrani, umesto kuvanih mahunarki ili soje, najboje je da napravite svoje falafele od sirovih orašastih plodova i sušenog paradajza.

Ako volite ljuto, možete dodati i malo sveže ljute paprike kao što sam ja dodala.

Uživajte u ukusima!

 

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: