Očistite kožu selektivnom ishranom i prirodnim terapijama

Ako niste zadovoljni svojim izgledom i želite da očistite kožu na prirodan način, predlažemo vam prođete kroz nekoliko faza kako biste pomogli svojoj koži da se bolje očisti i da zablista. Naime, naša koža je najveći organ i jedna od njenih funkcija jeste da nas oslobađa toksina preko pora. Kada naše telo sadrži više toksina nego što bubrezi i jetra mogu da prerade, tada se aktiviraju lojne žlezde koje nas teraju da se znojimo kako bi koža preuzela ulogu čistača toksina.

Ako je vaša koža previše hrapava, imate bubijlice i akne, birajte selektivnu ishranu, saunu i slične terapije i očistite kožu na prirodan način. Pogledajte šta nam pomaže da očistimo kožu, a šta nam odmaže?

 

Šta treba jesti da bolje očistite kožu?

Ako želite da očistite kožu, trebalo bi da birate hranu koja povoljno deluje na nju i da što manje unosite namirnice koje izazivaju upalu kože ili upale u organizmu. Dobar uticaj na naš organizam, pa i kožu ima:

 1. Hrana bogata vlaknima, kao što su žitarice, svo voće i povrće, seme konoplje… Naime, vlakna čiste toksine iz debelog creva, podstiču pražnjenje creva te se umanjuje truljenje hrane u orgazimu.
 2. Hrana bogata cinkom jer ima antibakterijsko dejstvo. To je hrana, poput sirove golice (seme bundeve), suncokreta, tofu sira i drugih proizvoda od organske soje.
 3. Hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama (3, 6 i 9) jer regeneriše kožu, čini je glatkom i mekanom i otklanja masnoće koje blokiraju pore. Takva su semena, posebno lana i konoplje, zatim avokado i druga masna voća…
 4. Voda ako je prečišćena, a ne iz cevi i naravno, blagotvorna hidroterapija!

 

Šta ne treba jesti jer nije dobro za oraganizam ni kožu?

Hrana koju ne bi trebalo unositi, zapravo ima loše dejstvo na ceo organizam, jer je toksična za kožu, bubrege, limfni sistem i jetru i načelno, ceo organizam.

Dakle, ako vam je cilj da očistite kožu, onda bi bilo bolje da izbegavate (za početak, smanjite) sledeće proizvode:

 1. Alkohol jer loše utiče na hormone, bubrege i jetru. To što Francuzi propagiraju čašu vina uz ručak, ide u prilog njihovoj trgovini vinom i boljoj prodaji šampanjaca i drugih popularnih francuskih vina. No, dokazanao je da dobro dejtsvo vina dolazi od blagodeti grožđa, a da alkohol, generalno loše utiče na organizam! Dakle, napravite dobar izbor!
 2. Masti i hidrigenizovane masti kao što su margarin, rafinisana ulja i proizvodi koji sadrže hidrigenizovane masnoće. Treba birati masnoće koje su nam potrebne i korisne, a koje su integrisane u plodovima, a ne izdvojene kao ulja, puter ili margarin. To su dakle: badem, orasi, lešnik, semena, avokado, kokos, itd.
 3. Mlečni proizvodi (sir, puter, jogurt, mleko, pavlaka) zbog životinjskih masnoća, hormona, antibiotika i stereoida koji se daju životinjama ili dodaju u mleko. Drugo, znate li da 89% ljudi u svetu ima intoleranciju (ne može da svari) na mleko, zbog čega posle mlečnih proizvoda ima jaču reakciju creva, dijareju i jako pražnjenje?
 4. Indutrijski šećer jer ne možemo da ga svarimo zbog načina prozivodnje i hemijskih procesa kroz koje prolazi. Bolji izbor čini sveže voće, kao i bolje zamene za šećer, poput rogača, agave, slatkih žitarica (slatki pirinač) itd.

 

Koje terapije pomažu?

 1. Najbolja terapija i način da očistite kožu jeste sauna, posedno sauna od lavande. Sauna nas tera da se znojimo i tako čistimo od toksina, a lavanda uništava bakterije i stimuliše rast novih ćelija.
 2. Ulje od čajnog drveta prirodan je antibiotik i antiseptik. Stavite 2 kapi ulja u 2 dl mlake vode i vatom ga utrljajte na kožu lica i vrata.
 3. Koren čička, list maslačka i crvena detelina čiste krv, jačaju jetru i pomažu de se kože očisti od akni. Obloge od čaja mogu se stavljati kao obloge na lice.
 4. Homeopatija i cvetne esencije mogu pomoći kod akni, čišćenja koće i smanjenja stresa. Floriterapija blagotvorno deluje blagim vibracijama biljaka, kao i homeopatija, a pritom nema agresivne niti nus pojave kao što ih mogu imati industrijski lekovi.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: