Kako ojačati kosti na prirodan način?

Kod većine ljudi gustoća koštane mase počinje da se smanjuje kad pređu tridesetu godinu, a kod žena se ovaj proces ubrzava u prvih deset godina od početka menopauze. Srećom, priroda nam nudi najbolje rešenja kako da se uspori ili čak potpuno zaustavili smanjenje gustine kostiju.
Uključivanje u ishranu organskog povrća i probranih namirnica, kao i dodatne vežbe, povećaće snagu kostiju i smanjiti rizik od preloma u bilo kom životnom dobu.

 Od čega se sastoje kosti?

Naše kosti sastoje se od desetak minerala, te bi, osim kalcijuma, trebalo povećati unos silicija i magnezijuma. Da bi se predupredilo slabljenje kostiju, priroda nam nudi mnoštvo voća, povrća i biljaka, punih vitamina i minerala, važnih za očuvanje koštane mase.

Komorač za jačanje kostiju

Na prvom mestu je komorač. On je riznica hranjivih materija, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalcijum i magnezijum. U azijskim zemljama obavezan je u salati i čorbi.
Seme komorača koristi se za slatkiše, a od davnina se primjenjuje i kao osveživač daha. Dobar je i kod problema s varenjem i za izbacivanje sluzi iz pluća. Sadrži i antioksidanse koji pomažu pri smanjenju upala, jačaju imunološki sistem i sprečavaju nastanak raka. U semenu se nalaze se i minerali koji povećavaju broj ćelija koje grade kosti.

Himalajska so za jačanje kostiju

Idealan izvor minerala je i himalajska so. Može te je kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Ona sadrži 84 minerala kao i naše telo.
Dobri izvori silicija su krastavci, paprike, paradajz i kopriva, dok je organski kakao najbolji izvor magnezijuma.
Crna čokolada sa 70 % kakaa je izuzetno bogata magnezijumom! Preporučuju se i 2 kašike mlevenog lanenog semena dnevno.
Na listi sastojaka važnih za jake kosti je i vitamin K2, kojeg najviše ima u fermentisanim namirnicama, poput kiselog kupusa i jogurta.

Blagodeti vitamina D!

Najbolji način za očuvanje zdravlja kostiju je ishrana bogata svežim namirnicama i redovno izlaganje suncu, kako bismo osigurali potrebnu količinu vitamina D. Tokom zimskog perioda najbolje je jesti dosta južnog voća, posebno manga jer je on bogat ovim vitaminom.
Fizička aktivnost i vežbe stimulišu izgradnju i jačanje kostiju.

Izbegavajte veštačke šećere!

Savet stručnjaka je i da se smanji unos veštačkog šećera i rafiniranisanih žitarica, kako bi naše kosti ostale zdrave i čvrste u svakoj životnoj dobi! Oni slabe ceo organizam, posebno zube i kosti.
Ako imate bolne i upaljene zglobovima, moguće je da imate i problem s bakterijama, te bi opet bilo dobro izbegavati veštačke, tj. prerađene šećere. Najbolje bi bilo da nezdrave šećere zamenite zdravim slatkišima i obrocima.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: