Olivera Rosić: „Misija spremanja zamamno, ukusnih jela!“

Olivera Rosić je žena koja je napravila veliki uspeh u promovisanju i pripremi veganske hrane u Srbiji. Na vegetarijansku, odnosno vegansku ishranu prešla je 2004. godine iz etičkih razloga. Pre toga je praktikovala post kao svojevrsnu pripremu za napuštanje mesne, odnosno tradicionalne prehrane.

Od ove odluke do radionica koje Olivera sada drži, portala i knjiga recepata koje piše, prošlo je nekoliko godina. Danas je Olivera poznata po ukusnoj gurmanskoj, zdravoj hrani koju sprema i radionicama koje vodi, ne samo u Srbiji, već izvan zemlje.

 

„Mesna hrana“ je konforna u sistemu potrošačkog društva

Oliverina najvažnija motivacija bila da pripremim ukusnu hranu koja slavi život i da ljude inspiriše da u svom srcu zapate ljubav i empatiju za sva živa bića. Treba  prekinuti besmisleno ubijanje životinja. Tako je počela da piše po raznim forumima i da deli svoje recepte za vegane početinke.

 

Za većinu ljudi najveća prepreka na putu ka vegetarijanskom/veganskom životnom stilu upravo činjenica da je tradicionalna, mesna ishrana naprosto konforna u sistemu potrošačkog društva u kojem živimo. Zbog toga sam kao svoju misiju prepoznala zadatak da širim recepte i ideje o zamamno ukusnim posnim jelima koja se mogu sasvim lako pripremiti, od dostupnih namirnica koje nisu jako skupe, kako se često prigovara.

Ubrzo je nastao forum: www.zdravaishrana.rs za koji su recepte pisale Olivera i nekoliko žena sličnih interesovanja koje sam upoznala on line.

Sirova, veganska hrana isceljuje!

Forum je, od eksperimenta, za samo godinu dana dobio regionalnu popularnost i mnogo članova koji su pisali veoma dobre recepte, razmenjivali iskustva i bili podrška novim članovima.

Moje srce je pevalo, jer sam osećala da sam uradila pravu stvar! Kasnije smo počeli i da se sastajemo uživo, da spremamo ukusnu hranu, a ostale su zapamćene i mnogobrojne emisije na radiju Beograd 202….

Sirova veganska hrana oduvek je fascinirala Oliveru zbog isceliteljskih moći, te se posvetila recepatima za takva jela. Njene radionice, uglavnom su posvećene gurmanskoj sirovoj hrani, a u skladu su s potrebama i željama učesnika. Ponekad sprema i kuvana jela, isključivo biljnih namirnica i s potpuno prirodnim začinima. Recepete i vesti možete pogledati na: www.sirovahrana.rs.

 

Oliverine radionice u Srbiji, Hrvatskoj, na Malti…

Oliverina prva radionica izvan Srbije, održana je na poziv Nataše Pantović, instrukturke joge u holističkom klubu „Why not? “ na Malti. Za Oliveru je to bila inspirativna radinica, zbog velikog izbora namirnica. Lokalne radnje bile su prepune svežih plodova, povrća, zeleniša, svežih listova korijandera, bosiljka, nane, avokada, predivnih medđol urmi i drveća rogača koje raste svuda na ostrvu.

Radionica je bila izuzetno posećena, a gosti veoma zadovoljni. Kasnije je objavljena elektronska knjiga na engleskom jeziku u koju su ušli i njeni presni recepti.

U Hrvatskoj je radila radionicu u Osijeku, na poziv Roberta Raponje, hrvatskog pozorišnog režisera. To je bila radionica za zatvoreni krug gostiju.

Sada Olivera i njen partner Dragomir, najradije drže radionice veganske ishrane u Čortanovcima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: