Otvoren konkurs za internacionalni filmski festival

U toku je konkurs za 9 . Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – „Bosifest“, koji je raspisao organizator Festivala – Hendi centar Koloseum. Festival će se održati od 10. do 12. oktobra 2018. godine u Sava Centru u Beogradu, Srbija. Konkurs je otvoren od 25. novembra 2017. godine do 25. marta 2018. godine, a rezultati selekcije biće objavljeni 25. aprila 2018. godine.

Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa.

 

Podrška osobama s invaliditetom kroz filmsku produkciju

Za učešće na festivalu, potrebno je da film dokumentarnog žanra i urađen o temi osoba sa invaliditetom najviše do 120 minuta. Pored toga film, treba da:

  1. bude na engleskom jeziku ili sa srpskim/engleskim titlom
  2. bude produciran u prethodnih 7 godina
  3. biti poslat najkasnije do 25. marta 2018. godine.

Svi video zapisi moraju biti u DVD formatu, organizacija „Bosifesta“-a može da koristi u reklamne svrhe deo primljenog rada (do minut trajanja). Komisija dobija najmanje dve kopije filma (DVD format) i sve kopije zadržava festival.

 

Žiri Festivala dodeliće sledeće nagrade:

  • Gran Prix za najbolji film,
  • nagradu za najbolju režiju i
  • nagradu za najbolji scenario.

Formular Prijave na konkurs možete pronaći na sajtu Festivala – www.bosifest.rs

 

„Ustani i hodaj“

Gran pri 8. „Bosifesta“, koji se sa velikim uspehom održao od 10. do 12. oktobra ove godine u beogradskom Sava centru, osvojio je francuski dokumentarni film „Ustani i hodaj“ Matjua Firmina. Nagradu za najbolju režiju dobio je „Daniel“ Anastazije Dobrovske (Poljska), a za najbolji scenario „Poslušaj tišinu“ Mariam Čačije (Gruzija). Specijalna priznanja pripala su filmovima „U drugom svetu“ Ane Bedinske (Poljska), „Dva sveta“ Macleja Adameka (Poljska) i „Moj brat heroj“ Jonatana Nirua i Enoša Kaselua (Izrael).

Nagrade su na zatvaranju Festivala 12. oktobra u „Amfiteatru“ Sava centra uručili predsednica žirija Anica Dobra i član žirija Radoslav Zelenović.

Bosifest je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u Jugoistočnoj Evropi. Do sada je u okviru „Bosifesta“ prikazano preko 300 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba s invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: