Palermo i 8 razloga zašto ga treba posetiti!

Palermo je grad koji, kao malo koji u Evropi, spaja toliko suprotnosti. Tu se nadovezuju kulture, mešaju jezici, isto koliko i hrana i ravnopravno žive ljudi raznih boja i nacija. Drevna zdanja baroknih ili mavarskih fasada okružuju grafiti savremenih umetnika. Luka pravi žagor koji konkuriše galebovima. Ulične fešte u suprotnosti su s mitom o mafiji, koja je potekla iz neposrenog komšiluka prestonice Sicilije.

Foto: TripAdviser.com

U Palermo, koji je pod Unesco zaštitom, treba otići jer on učini da se već za nekoliko dana osećate kao kod kuće, ma odakle da ste prispeli. U tome pomažu nasmejana lica meštana, kao i ljubazna konverzacija, često i govorom tela (premda je i engleski jezik sve više u upotrebi).

Prestonica Sicilije poznata je i po dobroj hrani sa svih podneblja: po originalnim ćufticama –aranćinima i poslasticama – kanelima. Sveže voće i povrće, uz začine i ručno pravljene testenine u svakodnevnoj su ponudi ljupkih otvorenih pijaca.

 

U Palermu je turista privilegovana osoba

Foto: freetour.com

Redak i po tome što nikada nije rušen od dana osnivanja, bar 8 vekova pre Hrista (jedinu štetu pretrpeo je u savezničkom bombardovanju 1943. godine), Palermo je svedok protoka civilizacija. Na čipkaste fasade iz bivših vremena, nakalemljene su nove stambene jedinice. Po vremešnim pločnicima koračaju firmirane potpetice.

Foto: freetour.com

Uži centar omeđen je novim vilama, a rezervisan je za eirbnb turiste, po cenama znatno nižim od onih na severu Italije, objašnjavaju ugostitelji. Moguće je i dodatno uštedeti smeštajem u brojnim hostelima, dok za putnike dubljeg džepa komfor nudi više od 1000 hotela.

Prosto se ne zna kad je grad življi, noću ili danju. Trgovački dnevni žamor, s večeri zamenjuje muzika i žagor iz klubova i trgova. Jede se, uglavom u letnjim baštama, čak i kada je temperatura ispod 15 stepeni Celziusa. mada se to retko kada dogodi.

Upozorenje: u avgustu je nesnosna vrućina i tada se beži u hlad u parku.

 

Pozorište, galerije i haotični saobraćaj

Foto: freetour.com

Želja skoro svakog turiste jeste da što više vidi i obiđe. U Palermo treba otići i zato što je to muzej sam po sebi, sa mnoštvom katedrala, arapskih zdanja, tvrđava i čak katakombi. Ne onim gde su se skrivali antički hrišćani, već splet prostorija gde su najimućniji ostali balsamovani, još očuvane garderobe. Ali, nema svako stomak za takvu postavku, ma kako jedinstvena bila.

Foto: freetour.com

Zgrada Pozorišta Massimo jedna je od najstarijih i najlepših namenskih zdanja u Evropi, ali je i svaki trg ukrašen spomenicima. Galerije se dele na institucionalne, one po radnjicama brojnih umetničkih udruženja u centru grada, i one po glavnoj ulici Via Maqueda, oslobođenoj od saobraćaja.

Saobraćaj je naoko haotičan, ali svaki vozač budno pazi na udaljenost od pešaka i drugih vozila, a posebno od biciklista. Njih je teško ne primetiti jer su opremljeni zvučnicima iz kojih “bije” glasna muzika.

 

Mafija i druge “opasnosti”

Foto: greenholidayitaly.com

„Mafija je najpoznatiji sicilijanski brend“, kaže 40-ogodišnji Đorđo Arena, vlasnik lanca hostela. „Ali, mafija nije kriminalna organizacija sa ’kumom’ na čelu, kao što sugeriše holivudska industrija“ dodaje. Od hapšenja, a naročito od smrti čuvenog bosa Tota Rina, postala je „stanje uma“ svojstveno svim meridijanima. „Više se ne nose pištolji, već aktovke sa parama“, Arena svoju tvrdnju prati žučnom gestikulacijom.

Sve i da postoji u svom „holivudskom“ vidu, mafija ne bi ugrožavala turiste. Jer, šta turista ima sa obračunima kriminalnih klanova?

Spomenik koji simpolizuje kraj mafije

Zato je turista i po ovom osnovu zaštićen. I oseća se potpuno slobodno dok luta ulicama Palerma. I svuda zaviruje.

Nekom kome je baš do uzbuđenja, može da poseti Etnu, aktivni vulkan na severoistoku Sicilije, ni sat vožnje od Palerma. Blizina vulkana, tvde etnolozi, zaslužna je delom za „lako ćemo“ stil života Paremljana. Ostalo je do mediteranske klime i južnjačke krvi koja se hladi o sijestama.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: