Peđa Nerić – „Odeća kao najveći ženin saveznik“

Poslednji Belgrade Fashion Week, okupio je nedavno poznate domaće i svetske brendove, mlade talente, afirmisane modne dizajnere i sve ljubitelje mode. Jedinstvene modele Peđa Nerić, prikazao je na autorskoj reviji, drugog dana 43. BFW-a. Talentovani kreator, ove godine obeležava 40 godina rada u modi. Svoju prvu kolekciju prikazao je na beogradskom Sajmu mode 5. oktobra 1978. godine, na reviji ,,Mladi za mlade“ u organizaciji časopisa ,,Nada“.

 

Dizajneri nekada i danas

U vreme kada je Peđa počinjao, bilo je znatno manje modnih kreatora i manifestacija nego danas. Tada su dizajneri radili za velike državne konfekcijske kuće. Rad se vrednovao po prodaji i broju priznanja dobijenih na sajmovima mode. Najznačajniji je bio „Beogradski Sajam mode“. Za svoj rad, Peđa je dobio najviša priznanja u zemlji. Beogradski Sajam zamenile su sada „Nedelje mode“. Danas državne, konfekcijske firme više ne postoje, a kreatori se lakše odlučuju na sopstvene kolekcije. Manje hrabriji nalaze angažmane u privatnim firmama.

„Nas su firme slale na studijska putovanja radi istraživanja tržišta, na svetske sajmove mode. Danas informacije putuju preko Interneta, iako ništa bolje ne informiše niti inspiriše nego kada pogledate izloge, revije i ulice Pariza, Milana, Nju Jorka – priseća se naš kreator.

Danas su modni kreatori su opušteniji, inventivniji i maštovitiji, rasterećeniji prodajom. Nedelje mode im pomažu da predstave svoj rad, ali nažalost, pojavljuju se i neobrazovani dizajneri, što je nekada bilo nezamislivo.

Peđa voli haljine i …

U svom dugogodišnjem radu Peđa je kreirao sve tipove odeće, žensku, dečju, odeću za muškarce, uniforme. Kao profesionalac, kreirao je najbolje što može.

„Svaki komad je za mene bio prilika da se dokažem kao dizajner. Ipak, moja najveća ljubav su modeli garederobe za žene“ – kaže nam kreator.

To su haljine, po kojima je postao i prepoznatljiv. Pored haljina, tu su i suknje kao  omiljeni komad ženske odeće za čiji dizajn ima naročitog dara.

 

Savet ženama

Savremena žena kao samosvesna, samostalna, vredna, hrabra i veoma zaposlena osoba, u Peđinoj je viziji kada kreira svoje modele. U tom jurišu na uspeh, koji je imperativ moderne žene, odeća mora biti njen najveći saveznik. Dakle, garderoba ostavlja jak na druge i nikako ne treba da je ometa i otežava, verovatno naporan dan.

„Odeća pre svega mora biti udobna i u skladu sa ženom. Nemojte birati odeću da biste fascinirali druge, već onu koja se vama dopada. Ipak, pazite i estetiku odevanja.“ – kaže naš sagovornik.

Za radni dan predlaže jednostavne modele, bilo da su to pantalone, suknje sa bluzom ili tunikom, bilo da je to najpraktičlnija haljina.

„Preporučujem velike šalove, zanimljivih boja, preko te jednostavne odeće, čime ćete postići onaj glamurozno sofisticirani utisak na okolinu.“

Naravno zanimljiv nakit, pre svega neuobičajene ogrlice i akcesoar u vidu kvalitetne tašne i dobre i udobne obuće i originalni parfem uz diskretnu šminku biće vaš najveći saveznici u osvajanju titule ,,Žena od stila“.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: