Podbel – protv astme, bronhitisa i opadanja kose

Znate li koji cvet se s proleća prvi pojavljuje? Nije ljubičica, visibaba, niti maslačak, već podbel (Tussilago farfara). Kada su zime blage, podbel počne da cveta i krajem januara. Ovih dana možete ga videti na svakom koraku. Prepozatljiv je po žutim cvetovima, sličnim maslačku, a nema listove! Za vreme cvetanja oni su još pod zemljom i razvijaju se tek u aprilu i maju, a beru do kasne jeseni.

Travari ga nazivaju „lekoviti korov“ jer raste svuda, čak i u velikim gradovima. Ima ga po nasipima, ilovači, vlažnim i napuštenim livadama, oko potoka, izvora. Oni koji vole da imaju provereno lekovito bilje, već su krenuli u berbu cveta podbela.

 

Podbel – neprijatelj kašlja i astme

Vekovima se ovaj cvet koristi za lečenje disajnih organa. Podbel je neizostavan u svim čajevima protiv kašlja, što potvrđuje i njegov latinski naziv (tussis – kašalj). Upotrebljava se i protiv prehlade i promuklosti, za ispiranje usta i grla kao i za obloge. Sprečava upale, a postojeće brzo sanira. Svoju lekovitost potvrdio je pri ublažavanju, lečenju napada astme. Toliko je moćan da se koristi kao odličan lek protiv početka tuberkuloze pluća. Odličan je borac protiv opadanja kose, a delotvoran je i protiv proširenih vena i akni.  Lekari, naročito pulmolozi, podbel rado preporučuju kao pomoćno lekovito sredstvo protiv kašlja, bronhitisa…

 

Koja lekovita jedinjenja sadrži podbel?

Naučna istraživanja pokazala su da je podbel „rudnik“ tanina. Osim toga, sadrži i mnogo sluzi, flavonske glikozide, triterpene, inulin, fitosterol i brojne organske kiseline. Zanimljivo je da cvetovi, za razliku od lista, ne sadrže sinkirkin, „problematičan“ pirolizidinski alkaloid. Nemački farmaceuti i fitoterapeuti, koji procenjuju bezbednosti upotrebe lekovitih biljaka, tvrde da je upotreba do tri kašičice podbela dnevno bezbedna za zdravlje. Jedino se ne preporučuje pacijentima s cirozom jetre i onima koji često piju alkohol.

 

Tri šolje čaja dnevno

Posle desetogodišnjih istraživanja, pulmolozi iz Sjedinjenih Američkih Država, zaključili su da je za lečenje astme i bronhitisa, podbel najbolje koristiti kao tronedeljnu čajnu terapiju. Tako će oboleli od ovih bolesti, najbolje osetiti svu lekovitost moćnog vesnika proleća.

Čaj se priprema tako što kašičicu podbela prelijete s dva decilitra ključale vode i posle 10 minuta ga procedite. Pijte tri puta dnevno po šolju ovog čaja posle jela.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: