Polica za voće i povrće kao dodatak u stanu

Polica za voće i povrće, nekada je bila deo špajza ili kasnije ostave. No danas, voće i povrće, uglavnom skladištimo po frižideru, činijama, gajbama koji se postavljaju svuda po stanu ili kući. Polica za voće i povreće može biti dodatak kuhinji ili nekom delu kuhinje ili polica odvojena samo za hranu.

Naravno, ovo sve ima smisla ako zaista koristite velike količine voća i povreća, tj. ako vam ono nije samo ukras na stolu.

Evo nekoliko zanimljivih ideja kako napraviti police za voće i gde ih smestiti, ukoliko ih nemate u stanu.

 

Viseće police za voće?

Prvi predlog su viseće police, drugi police koje stoje nezavisno od ostalih kuhinjskih delova, a treći predlog su police koje mogu biti deo kuhinje, ostave ili nekog drugog dela nameštaja.

Viseće police, najbolje je napraviti od žičanih materijala ili od drveta. Razlog je jednostavan. Voću i povrću je potrebno da bude na otvorenim policama ili elementima nameštaja, dakle na vazduhu. Žičane poplice su dobre jer ćete tako videti ili osetiti ako slučajno nešto počne da se kvari ili truli zbog ležanja na istom mestu.

 

Gajbice kao police?

Polica od gajbica bi svakako trebalo da bude nezavisna od kuhinjskih elemenata ili da se postavi na držaču za gajbice. Gajbice se mogu naređati jedna na drugu i tako se može napraviti „polica“. Lepo izgledaju i odlične su čuvanje voće i povrća jer su napravljene od prirodnog materijala.

Ako na jednu od njih dodate i točkiće, dobićete mobilnu policu za voće i povrće koju možete lako pomerati po kuhinji ili drugim prostorijama, ako je potrebno.

I pored toga, druga dobra ideja je, napraviti „otvor“ s jedne strane kako bi vam voće i povrće bilo dostupnije.

 

Police-korpice

Još jedna kreativna ideja, zgodna da popuni neki ćošak u stanu ili kuhinji (dakle, ne zauzimaju mnogo mesta) jeste napraviti sto-policu (kao na slici).

Svaka korpica može biti odvojena za jednu vrstu povrća, a to je posebno važno za povrće koje ne treba mešati. Naravno, neko voće može biti postavljeno zajedno, posebno jabuke, kruške, citrusi…

Korpise možete postavit u visoki sto (kao na slici), koij vam može posluđiti za još nešto, začine ili ukrasnu biljku.

Sve slike su preuzete s Pinteresta.

 

Pogledajte i:

Kuhinja i kupatilo – kako ih preurediti na jednostavan način“ ili

Pametne ideje za praktične ljude i male stanove

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: