PONOVO U IGRI – 8. ŠEKSPIR FESTIVAL

Jedinstveni međunarodni festival od 2. do 6. jula, čini program savremenih svetskih produkcija Šekspirovih dela, a publici će predstaviti pozorišne predstave iz Francuske, Italije, Makedonije i Srbije.

Program 8. Šekspir festivala najavio je Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala. 

„Ponovo smo u igri! Godinu dana bili smo izbačeni iz nje – ali evo nas ponovo na pozorišnom terenu. Evropsko prvenstvo u fudbalu dalo nam je podsticaj da i Šekspira ove godine obučemo u festivalski dres sa brojem 8! Biti – il’ ne biti … Biti – naravno istakao je Milivojević“

„Tragedija Hamleta“ čuvenog Pitera Bruka u izvođenju francuskog teatra Des Lumières et des Ombres u režiji Gi Pjer Kula, otvoriće 8. Šekspir festival u Vili Stanković u Čortanovcima.

 

Najznačajniji reditelji neočekivanih formi!

Na centralnoj festivalskoj lokaciji, u Vili Stanković, nastupiće Narodni teatar Bitola predstavom History of motherfuckers- Korolian u režiji jednog od najznačajnijih savremenih reditelja u našoj zemlji, Andraša Urbana.

Biće izveden i Moj Šekspir Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost predstavljajući ga kroz dogodovštine iza scene i stečena iskustva nastupima u Šekspirovim dramama.

U pratećem festivalskom programu, publika će u Kulturnom centru Novog Sada moći da pogleda filmske adaptacije Šekspirovih dela.

  • Korolian (režija Ralph Fiennes) i 
  • Bura (režija: Julie Taymor).

Za oktobar je planiran čuveni Makbet Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona iz Italijekoji nakon gostovanja na Sibiu festivalu, Hong Kong festivalu, Platonov festivalu u Rusiji, Festvalu svetskog kazališta Zagreb, Barbikan centru u  Londonu. U okviru programa Šekspir festivala dolazi i u Srpsko narodno pozorište u Novi Sad. Italijanski kritičari  proglasili su Makbet najboljom predstavom u 2017. godini. Predstava je dobila najznačanije italijanske nagrade u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017.

Predstave pod vedrim nebom!

Međunarodni Šekspir festival Evropska mreža festivala zvanično je 2019. godine uvrstila na listu najznačajnijih na Starom kontinentu. Osmišljen da izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočara vreme i neguje uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu maja 2012. godine.

Pored želje da otkrije Šekspira na nov način, Milivojević je želi i da izuzetan prostor, zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: