Poredak ljubavi ili medijum za tuđa iskustva?

Kako ukratko opisati terapiju Poredak ljubavi? Liči na psiho dramu ili čak pravo pozorište, gde „glumce“ pokreće tuđa energija, prividno bez ikakve logike, a donosi olakšanje nekom ko nije deo te scene, ali je problem koji se razmatra, upravo njegov.

Nastao je krajem ’80-ih prošlog veka u Nemačkoj pod uticajem primalne terapije, transakcione analize, hipnoterapije, geštalt psihologije i različitih oblika grupne terapije. Poredak ljubavi odomaćio se i u Srbiji. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije priznalo ga je kao tradicionalnu metodu u medicini.

 

Kako deluje „poredak ljubavi“

Suština procesa poredak ljubavi je deblokada energetskih čvorišta nastalih, ne samo ličnom „krivicom“, već poreklom od prababe, askurđela, kurajbera… iz daleke porodične prošlosti. Zato metod zovu i porodične ili sistemske konstelacije, „Order of Love“, „Familienaufstellung“, „Constellation Work“ ili „Hellinger-Work, zavisno od nacije terapeuta i tretiranog.

Terapija Poredak ljubavi sprovodi se u grupi, kad treba svoj problem da izneseš u osnovnim crtama. Onda iz „auditorijuma“ izabereš osobu koja će da tumači tebe, tvoju majku, oca i druge koje terapeut odredi, a mogli bi biti deo rešenja, recimo, nepodnošljivog tištanja u grudima.

Potom ih rasporediš po „podijumu“, koji može da bude i obična soba, zaustaviš ih u položaju koji ti energetski odgovara. Onda sedneš sa strane i čekaš da vidiš šta će dalje da se dogodi. Prvih nekoliko minuta vlada tajac, a zatim se nekom nešto otvori. Neka ničim izazvana emocija, osim nekim prastarim konfliktom između članova možda i pomrle familije onog koji je svoju muku izneo.

 

 

Zahvalnost precima

Poneko na „sceni“ zaplače, poneko legne i ne može ni prst da pomeri. Tu su i uzajamni zagrljaji potpunih stranaca. Uvek je „kvaka“ u nečem, klijentu nepoznatom ili dugo potiskivanom.

Deo seanse posvećen toj individui u ulozi posmatrača, završava se dešifrovanjem ponašanja medijuma.

„Između tvog dede i oca uvek je postojao rivalski odnos, a ne roditeljska ljubav prema detetu. Zbog toga si postao pasivan, kao večiti arbitar“, rešiće slučaj terapeut i svima će laknuti.

I tebi samom, i tvom „ocu“ i „dedi“, iako u tvom stvarnom životu nisu ni učestvovali. Svi se na kraju simbolično „izmire“ i ritualno zahvale precima. Takav je poredak ljubavi kad se uspostavi red u relacijama. I duša pusti da oseti energiju za koju logika nema objašnjenja. Dešava se malo čudo s dalekosežnim dometima.

 

Jeftinija i skuplja varijanta

Kada se Poredak ljubavi odvija u kontinuitetu tokom, recimo, vikenda, to je seminar. Njegov intenzitet je jači, a proces rezultuje dubljim promenama. Međutim, s „minutažom“ se povećava i cena sesije. Jednodnevne terapije od četri časa daleko su podnošljivije za džep, a ni u takvim prilikama klijent nije nezadovoljan.

Ali i u ovom poslu, kao i u svakom drugom, postoji opasnost da naletite na nadri-majstore. No, čak ni tada nema negativnih nuspojava, već jedino što može da vam se desi je, da odete konfuzni kakvi ste i došli na terapiju.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: