Posna proteinska torta!

Priznaćete da se o unosu proteina u vašoj ishrani niko nije toliko brinu sve dok niste postali vegan/ veganka! Sada je to glavno pitanje za celu familiju, zar ne? „Kako uzimaš proteine?“ „Odakle uzimaš proteine?“ „Da li dovoljno uzimaš proteina?

Kao da se sve vrti oko proteina i kao da u biljnoj ishrani nema proteina! Izgleda da ne znaju da naš organizma „radi“ na ugljene hidrate i da proteina ima svuda? I zašto se niko ne brine za one na hrono ishrani što ne unose naše „pogonsko gorivo“, tj. ugljene hidrate?

U stalnoj (i skoro bespotrebnoj) jurnjavi za proteinima i naletu raznovrsnih načina ishrane koje veličaju proteine, odlučila sam da napravim još jedan ledeni slatkiš za leto, a to je posna proteinska torta! Evo recepta iznenađenja za sve proteinoljupce: posna proteinska torta, puna masti, proteina, minerala i vitamina!

Naravno, ima i ugljenih hidrata, jer navikli smo da su torte slatke!

 

Torta od semenki i orašastih plodova

Slično većini posnih, veganski torti i ova proteinska torta sadrži orašaste plodove u kori, a fil se pravi od semenki suncokreta.

Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • šolja oraha (ili badema ili lešnika),
  • šolja semena suncokreta natopljenog preko noći,
  • pola šolje svežih urmi,
  • sok od 1 pomorandže,
  • sok od 1/2 limuna,
  • 3-4 kašike kokosovog ulja,
  • 2 kašike agavinog sirupa,
  • vanilu u prahu
  • domaća čokolada, čokoldani krem ili lešnik za ukrašavanje.

Napomena: Orahe i lešnik možete potpiti preko noći ako želite, ali vam ne preporučujem da potapate badem. Ako ih potapate, važno je da ih izbrišete od vode pre nego što ih sameljete. Ja sam samo oprala orahe pre mlevenja.

 

Bela i ukusna proteinska torta!

Sipajte u secka ili multipraktik orahe i urme i meljite dok se ne stegne masa od koje možete formirati koru. Prespite sve u kalup za čiz kejk i „utabajte“ dnom od čaše ili kašikom. Kada formirate koru, ostavite je u friz dok ne napravite fil od suncokreta.

Dobro operite suncokret i sipajte ga u blender. Dodajte limun, agavin sirup i malo soka od pomorandže. Blendirajte 1-2 minuta. Dodajte još malo soka i blendirajte na najjačoj brzini dok ne dobijete krem. Ako je potrebno sipajte ceo sok, važno je da ne bude previše tečno, niti previše zrnasto. Na kraju dodajte ulje i vanilu u prahu i blago izmešajte. Sipajte krem preko kore i stavite tortu u friz.

 

Pečeni lešnik za jaču aromu?

I na kraju dolazi i kićenje „mlade“ koju ste, verujem dobro prodali! S obizrom na to da je cela bela od krema od suncokreta, možete je ukrasiti celim lešnikom i mlevenim lešnikom. Ako želite intenzivniji ukus lešnika, dodajte pečeni lešnik ili čokoladni krem ili čokoladu koju ste sami napravili.

Ne preporučujem borovnice, niti bobičasto voće, pošto torta već ima citrusa.

Možete je ukrasiti kremom od mlevenog lešnika, kakaa, kakao putera i zaslađivača po želji. Ako želite intenzivniji ukus, kao onaj koji ima industrijski čokoladni krem, znajte da morate dodati pečeni, mleveni lešnik ili puter od lečnika (koji je verovatno, pečen, posebno ako je jačeg ukusa).

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: