Koje povrće je zdravije kuvano nego sirovo?

 

Kuvano ili sirovo povrće – šta je zdravije? Sirova hrana je bez sumnje najzdravija i najbolja za organizam. Činjenica je da zdrave namirnice gubi svoja zdrava svojstva nepravilnom pripremom hrane, posebno kuvanjem na visokim temperaturama i prženjem u vrelom ulju. Ipak, neko povrće je bolje kuvano, tj. termički obrađeno na zdrav način, kako bi se iskoristila njegova zdrava svojstva. Kuvanjem pojedinog povrća prekida se njegova ćelijska struktura zbog čega postaje lakše za varenje. Naravno, povrće bi trebalo termički obraditi na pravi način. Kuvani kelj može biti zdraviji od sirovog kelja, ali predugo kuvan kelj ili pržen u dubokom ulju, svakako nije zdraviji od sveže salate.

 

  1. Spanać

Za ovo povrće važi verovanje da je prepuno gvožđa! No, do „tog gvožđa“ ni malo nije lako doći. Kuvani ili samo kratko “oparen” spanać može vam obezbediti: kalcijum, magnezijum, gvožđe i antioksidanse, poput beta-karotena. Unos kalcijuma, na primer, utrostručava se kuvanjem spanaća. Ukoliko radije volite svežu salatu od spanaća, obavezno dodajte limun, jer gvožđe se apsorbuje samo uz vitamin C.

 

  1. Kelj

Zahvaljujući velikoj količini vlakana, kelj kuvan na pari može vam pomoći da regulišete holesterol. I sirov kelj je dobar za snižavanje holesterola, ali ne koliko kuvan kelj. Kao i sve kupusare kelj bi trebalo kuvati najviše deset minuta ili još bolje je kuvati ga na pari dok ne smekša. Ukoliko radije volite svež kelj u zelenom soku, kad ga blendirate nikako ne preterujte s dodatkom voća jer možete otežati varenje. Dovoljno je da ubacite jabuku, vodu, malo peršuna i dosta kelja.

 

  1. Pečurke

Postoji nekoliko vrsta pečuraka koje su sigurne za vaš organizam samo ako ih kuvate, pa čak i šampinjoni koji se, najčešće mogu naći sirovi na jelovniku, mogu biti teški za varenje. Pečurke imaju jaku ćelijsku strukturu i kuvanjem postaju znatno lakše za varenje jer se u tako uništavaju i toksini koje mogu sadržati u sebi.

 

  1. Paradajz

Kuvanjem paradajza povećava se količina likopena, koji je jedan od najsnažnijih antioksidanata i najveći borac u sprečavanju kancera prostate.

Iz sirovog paradajza može se apsorbovati samo 4% likopena, što manje utiče na očivanje zdravlja srca i sprečavanje kancera.

 

  1. Šargarepa

Zahvaljujući beta-karotenu, šargarepa vam može pomoći da znatno poboljšate vid. Ona je i snažan antioksidans koji vaše telo pretvara u vitamin A. Sirov beta-karoten se teže vari, ali kuvanjem se povećava nutritivna vrednost ovog povrća. Kuvanjem se dobija i veću količina šećera, a pored toga, važno je znati da šargarepu nikako ne bi trebalo seći poprečno, već po dužini.

I na kraju, ako ipak više volite sirovo povrće, nego kuvano i ako ništa ne može zameniti vašu salatu od kelja ili spanaća, nastavite tako da ih spremate, jer najlakše što možete je da se oslobodite ideje o kuvanju!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: