Na prazan stomak ne uzimajte sledećih 5 namirnica!

Šta konzumirati na prazan stomak, a šta ne?

Svako do nas ima svoje navike koje praktikuje svako jutro i teško ih se odriče. Dok jedni tvrde da im je najbolje da pojedu obilan doručak čim ustanu, drugi nikako ne mogu da podnesu ništa drugo na prazan stomak osim voća ili voćnih šejkova.

Evo 5 namirnica koje nikako ne bi trebalo uzimati kao prvi obrok, tj. na prazan stomak.

 

1. Kafa

Kafa s mlekom ili kafa bez mleka, podjednako je loš izbor za konzumiranje na prazan stomak. Naime, kafa je veoma kisela i povećava i kiselinu želuca koja može da ošteti želudačnu sluzokožu. Drugo, kafa s mlekom, posebno kravljim, veoma se teško vari, zbog mleka najviše. I treće, prva jutarnja kafa na prazan stomak, može da prouzrokuje i na čir na želucu i nepravilan rad pankreasa. Zbog nje možemo kasnije biti veoma gladni i veoma osetljivi na pojedine namirnice.

 

2. Gazirani napici

Gazirani napici i kokteli

Slično kao i kafa i gazirani napici,  mogu da oštete sluzokožu želuca i smanje njegovo snabdevanje krvlju. Dakle, bez obzira na to da li napitak ima šećer ili ne, efekat je isti. Na isti način deluje i miniralna voda, kao i sokovi.

 

3. Zašećereni napici

Svi zašećereni napici, uključujući i sveže ceđene sokove, deluju isto. Kada se uzmu na prazan stomak, oni brzo podižu nivo šećera u krvi, te smo posle njih još više gladni. Drugo, da umesto ceđenog soka, unosite sveže voće, sigurno ne biste mogli pojesti toliku količinu voća koliko možete da popijete? Bolji izbor je sveže voće ili šejkovi i smutiji.

 

4. Jogurt

Verovatno ste iznenađeni otkud jogurt ovde, kada je jedina hrana među pićima? Kada se unese na prazan stomak, koncetrisana žekudačna kiselina će uništiti probiotske laktobacile koje jugurt sadrži. Ako ga pijete zbog boljeg varenje i probiotika, bolje ga pijte na kraju doručka. Svakako najbolje bi bilo da proteine, što je i sam jogurt, unosite za večeru.

 

5. Citrusno voće

Limun, pomorandže, grejpfrut i drugo kiselo voće, ako se uzmu na prazan stomak, mogu loše uticati na osobe koje imaju osetljiv stomak.

Dakle, ako imate problema s želucem, jednjakom ili imate gorušicu, onda i sami znate da vam citrusi ne prijaju odmah posle buđenja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: