Premijera filma Horizonti na FEST-u

Film Horizonti, debitantsko ostvarenje režisera i scenariste Svetislava Dragomirovića biće premijerno prikazan na predstojećem FEST-u u okviru selekcije „Srpski film“.

Film prati naizgled običnu seosku porodicu koju jedna velika laž uvlači u komplikovane i neprirodne odnose koji kulminiraju višestrukim ubistvom, tragedijom koja ostavlja neizmerne posledice na preživele.

Velika laž jedne porodice

Horizonti na jedinstven, metaforičan način, prikazuje propast čovečanstva kroz raspad jedne disfunkcionalne porodice obavijene lažima i prevarama, otkrivajući najmračnije strane usamljene ljudske duše. Zoran (Slobodan Beštić) otkriva da mu je supruga Jovanka (Jovana Gavrilović) trudna sa drugim i ubeđuje je da abortira. Ona navodno pristane, ali sklopi tajno dogovor sa Zoranovim bratom Milanom (Gojko Baletić)…

O svom diplomskom filmu na Akademiji umetnosti u Beogradu, autor kaže: „Osećam se i više nego zadovoljno što ću evropsku premijeru filma doživeti na jednom od najstarijih i najznačajnijih festivala u Srbiji ali i u regionu. FEST je festival uz koji sam odrastao i na kojem sam otkrivao nekomercijalne, a kvalitetne filmove.

 

 

Studentski film

Izuzetno smo ponosni što je nastanak filma Horizonti rezultat saradnje studenata Akademije umetnosti u Beogradu sa svojim profesorima. Naime, direktor fotografije je diplomirani student na katedri za Fotografiju i kameru Strahinja Pavlović, montažu potpisuje diplomirani montažer sa Akademije Nemanja Milojević. Autor muzike i dizajner zvuka je Boris Šurlan, profesor na katedri Muzička produkcija i dizajn zvuka. Scenografija je delo Maje Đuričić, a kostimi Ivane Nestorović.

Dugometražni igrani film Horizonti (97 minuna) je nastao u produkciji Akademije umetnosti u Beogradu, Cinnamon Films i Gray Tree Film, a uz podršku Filmskog Centra Srbije, koji je ovo ostvarenje podržao u kategoriji završnih studentskih filmova.

Svetska premijera filma „Horizonti“ održana je na 39. Internacionalnom filmskom festivalu u Kairu u novembru prošle godine.

 

 

Premijera filma biće održana 26. februara od 17.30 časova u Domu omladine Beograda, a reprizne projekcije u Centru za kulturu ‘Vlada Divljan’ 27. februara (19.30) i Cinegrandu – Capitol Park Rakovica 2. marta (sala 1, 22h).

Uloge u „Horizontima“ tumače Gojko Baletić, Slobodan Beštić, Jovana Gavrilović, Stefan Bundalo. Nebojša Rako, Boris Pingović, Nikola Stanimirović, Nikola Arsić, Branka Šelić, Janko Cicka i Dušan Dragomirović.

 

O režiseru filma Horizonti

Svetislav Dragomirović rođen je u Beogradu 1989. godine. Filmom počinje da se aktivno bavi 2011. godine kada upisuje Akademiju umetnosti u Beogradu. Učestvovao u produckiji kratkih dokumentarnih i igranih filmova, spotova, reklama i emisija za TV. Za kratki dokumentarni film „Ljubavni slučaj ili tragedija običnog čoveka“ osvojio je mnogobrojne nagrade, između ostalog za najbolji film i najbolju režiju. Trenutno radi na razvoju svog drugog dugometražnog filma.

Ove godine u takmičarskom programu „Srpski film“ našlo se pet premijernih ostvarenja. Oni će biti u trci za nagrade: najbolji film poneće nagradu Beogradski pobednik, a biće dodeljena nagrada žirija, nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu i najbolji debi.

Petočlanim žirijem predsedavaće reditelj Lordan Zafranović. Uz njega će o nagradama odlučivati i Dajman Kozole – slovenački reditelj, Katarina Radivojević – glumica, Miloš Timotijević – glumac i Alen Sinkauz – hrvatski kompozitor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: