Premijera plesne predstave „Prostor za revoluciju“

,,Prostor za revoluciju”, naziv je plesne predstave kojom će, 3. marta 2018. godine, BITEF TEATAR obeležiti svoj 29. rođendan. Premijeru plesne predstave u koreografiji Isidore Stanišić izvešće BITEF dens kompanija, prva trupa savremene igre u Srbiji. Predstava “Prostor za revoluciju” svojevrsni je osvrt na obeležavanje sto godina od Oktobarske revolucije, ali je zapravo i promišljanje o današnjem svetu u kojem živimo.

 

Ko danas može da pokrene revoluciju?

Gde su danas revolucionarne ideje ili je društvo utonulo u žutu štampu, šoping centre i rialiti programe, snage za otpor, bunt i promenu?

“Danas, nam kao pojedincima ideja radničkog društva izgrađenog na socijalnoj solidarnosti opstaje jedino, u formi maglovite nostalgije, dok ono empatijsko sopstvo koje pronalazi svoj integritet u duhu zajedništva sada biva otelovljeno emotikonom. Sam pomen promene društveno-političkog sistema u kojem živimo prouzrokuje ubeđenje da je mnogo lakše zamisliti kraj sveta nego kraj kapitalizma!? Izneverena su politička očekivanja svih revolucija koje su jedino doprinele smenjivanju vladajućih struktura i sve više povećavale klasni jaz. Sveopšta transformacija današnje međuljudske ljubavi i interesno pregovaranje između poslovnih partnera diktirano zakonima tržišta, ipak, ostavlja jedno pitanje: gde je nada? Na čijim plećima danas postoji?

 

Bezbadežnost neoliberalizma?

Bitef teatar

Savremena plesna predstava “Prostor za revoluciju” propituje mogućnost suštinske  reforme pojedinca koji srlja u narcisoidnu ideologiju novog doba, a zatim i suštinske reforme društvenog poretka. Mi smo pojedinci današnjeg neoliberalnog i kapitalističkog društva. Čak i ako uspemo samosvesno da istrajavamo u odbacivanju hipnotičkih ideologija samo-pomagajuće (self-help) aktuelizacije i popularizacije samih sebe, i time uviđamo prisustvo letargičnog, melanholičnog, beznadežnog i depresivnog realizma, pred nama i dalje ostaje važan izazov! Možemo li da se sa takvim okolnostima (emotivno) suočimo? Da li nam to odgovara? Kako učiniti da takav izazov ne ostane izolovani slučaj svakog od nas, već zajedničko pitanje koje nas se svih tiče?”

 

O Bitef dens kompaniji

Bitef dens kompanija osnovana je 2009. godine. Realizovala dvadeset sedam plesnih produkcija i održala više od sto gostovanja u zemlji i svetu. Ostvarila saradnju sa nekim od najeminentnijih domaćih, regionalnih i evropskih koreografa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: