Prirodna ulja i kreme za vrele letnje dane!

Sunce je neophodno, ali kožu, ipak treba zaštititi od UV zračenja

Vreli dani su pred nama i ma gde bili na 35 stepeni, preporučljivo je da koristite kreme ili ulja za sunčanje. Ukoliko želite da izbegnete konzervanse, emulgatore ili visoku koncentraciju hemijskih supstanci u kremama, najbolje je da izaberete prirodna ulja za sunčanje ili sami napravite kremu.

Prirodna nega tokom leta čini ujedno dobru nega za vašu kožu i efikasnu zaštititu od negativnog UV zračenja.

Pored toga, vi zapravo i svakodnevno čistite kožu, posebno ako koristite hladno ceđeno susamovo ulje ili ulje od semenki malina koje zaustavlja upalne procese.

Ulje od semenki malina

Ulje od semenki malina ima najviši prirodni zaštitni faktor. Zavisno od načina uzgajanja malina, da li su organske ili ne, zaštitni faktor varira od 28 do 50.

Ima snažno protivupalno dejstvo i preporučuje se za osetljivu kožu. Idealno je za negu dečje kože, jer je njihova kože sklona alergijama, ekcemima i iritaciji upravo zbog lošeg izbora kozmetike. Evo šta ne treba da sadrži kozmetika za bebe.

 

Susamovo ulje s prirodnim zaštitnim faktorom protiv UV zračenja

Susamovo ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, E i B, proteinima i kalcijumom. Idealno je za negu i čišćenje kože. Može se koristiti i za negu kose tokom leta.

Ima mali zaštiti faktor od 2 do 4. Ako se pomeša s drugim uljima, može mu se povećati zaštitni faktor. Kao prirodni antioksidans pomaže u otklanjanju ožiljaka na koži. Usporava starenje kože i štiti od negativnog uticaja slobodnih radikala.

Maslinovo ulje za negu i dobar ten

Od davnina poznato i hvaljeno, maslonovo ulje se jede, pije, nanosi na kožu i kosu. Bogato je antioksidansima i štiti od tumora kože. Ipak, maslinovo ulje se ne preporučuje u vreme najjačeg zračenja od 11 do 17 jer ne štiti od UV zraka. Treba ga korsititi pre podne i u kasnijim popodnevnim satima, kada se i preporučuje boravak na suncu, tokom leta.

Maslinovo ulje se preporučuje i za negu kose, posebno tokom leta, Tada se čest, kosa ne pere svakodnevno i u njoj zadržava dosta soli, zbog čega se mrsi i postaje kruta i suva.

 

Prirodne kreme za sunčanje

Imajte na umu da je koža naš najveći organ i da se preko nje sve apsorbuje u organizam za nekoliko sekundi! Pažljivo birajte šta ćete naneti na kožu!

Kremu za sunčanje možete i sami napraviti kombinacijom nekoliko predloženih ulja koje ćete jako umutiti. Možete dodati i malo pantenola ili pčelinjeg voska kako bi dobila potrebnu gustinu.

Ako se odlučite za već gotove kreme, birajte ili organsku kozmetiku ili bar onu s manje štetnih sastojaka, jer su poznata i neželjena dejstva od krema za sunčanje, poput tamnih fleka na koži koje se teško uklanjaju.

Posle sunčanja možete koristiti, takođe prorodna ulja, kao što je kokosovo ulje.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: