Prirodni, biljni antibiotici – začini iz vaše kuhinje!

Da li znate šta su prirodni, biljni antibiotici? U listovima, plodovima, cvetovima, semekama ili korenu, začinske biljke sadrže etarska ulja s aromatičnim supstancama. Sveži ili suvi, dodaju se jelima dajući im prijatan miris, bolji ukus, podstiču apetit i pospješuju i olakšavaju varenje.

Sastav etarskih ulja u ovim biljkama je različit, ali uglavnom sadrže fitoncide – jedinjenja antibiotskog delovanja, pa su ovi lekoviti začini poznati kao “biljni antibiotici”. Najviše fitoncidnih materija nalazi se u etarskim uljima začinskih biljaka koje, zbog antiseptičkih svojstava, hranu neko vreme čuvaju da se ne pokvari.

 

Nepravedno zaboravljeni

Mnogobrojne začinske biljke u stara vremena bile su vrlo cenjene kao preventivno i lekovito sredstvo protiv brojnih zaraznih bolesti. Nažalost,  njihova upotreba kao lekova danas je najčešća u narodnoj medicini, iako je naučno dokazano da mogu da suzbiju ili čak leče neke bolesti. Ovi prirodni, biljni antibiotici, imaju dobro dejstvo na ceo organizam i ozdravljenje i treba ih koristiti dok se ne suzbije bolest.

Podsećamo vas na najlekovitije začine, koje možete lako nabaviti na pijacama, biljnim apotekama ili u prodavnicama zdrave hrane.

 

Papričicom protiv gripa

Osim što je stari narodni začin i važna vitaminska hrana, ljuta papričica je poznati lek protiv želudačno-crevnih tegoba, prehlade i gripa.

U spoljašnjoj upotrebi koristi se protiv reumatizma, neuralgije i lumbaga. Sadrži mnogo vitamina C, B1 i B2, šećera, proteina, limunske i jabučne kiseline, a njeno najlekovitije jedinjenje je ljuti kapsaicin.

 • 1/3 kašičice ljute paprike i
 • kašika meda.

Papričicu umešajte u med i na vrh kašičice uzimajte jednom do dva puta dnevno.

 

Anis leči bronhitis

Semenke ovog začina sadrže anetol, jedinjenja koje se nalazi u njegovom etarskom ulju. Koristi se protiv grčeva odojčadi i mučnine, a odlično je sredstvo protiv prehlade, bronhitisa i kašlja.

 • kašičica anisa,
 •  2,5 dl vode i
 • kašika meda.

Semenke anisa usitnite u avanu, prelijte ključalom vodom i poklopite. Posle 10 minuta procedite i čaj zasladite medom. Pijte 2-3 puta dnevno.

 

Komorač smiruje kašalj

Etarsko ulje komorača, odlično je sredstvo protiv kašlja i upale grla. Iako ga većina često priprema kao čaj, mnogo efikasnije je toplo mleko s komoračem.

 • kašičica anisa,
 • 3 dl biljnog mleka i
 • kašika meda.

Plodove anisa izdrobite u avanu, prelijte provrelim mlekom i poklopite. Posle 10 minuta procedite mleko, zasladite medom i toplo pijte tri puta dnevno.

 

Biljni antibiotici u zrnu – crni biber skida temperaturu

Aromu mu daje etarsko ulje, a ljutinu alkaloid piperin koji snižava temperaturu, zbog čega se biber nekada koristio protiv groznice. Sadrži i smolu kavicin i mnogo skroba. Osim što skida temperaturu, koristi se i protiv upale grla, mučnine, vrtoglavice, zastoja mokraće, reume i artritisa.

 • 4-6 zrna crnog bibera,
 • 2,5 dl vode i
 • kašika meda.

Samlevena zrna prelijte provrelom vodom, poklopite i posle 15-20 minuta procedite. Čaj zasladite medom i popijte dva puta dnevno ili po potrebi.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: