Probiotici i zdravlje – mitovi i činjenice

 

Probiotici i zdravlje – to je prilično jednostavna tema, baš kao i sve drugo u prirodi. Prirodi oko nas i u nama. Okanite se probiotičkih (reklamnih) mitova i bajki.

Ne, to nije jednostavnost: „Baš me briga, samo ću piti probiotički jogurt i to je to“. A nije ni: „Ko ih nema u crevima, ima ih u apoteci“. Ovo prvo je štetno. A drugo je prеporučljivo samo ako je situacija alarmantna. Zašto?

Ovo je tema o kojoj se može više pisati i zaslužuje bar nekoliko tekstova. Takođe, zaslužuje i vašu pažnju, posebno ako želite da saznate da li su nam neophodni dodatni probiotici ili nam je život bolji bez njih!

 

Sipaš i ne misliš?

Zato što organizam prvim „rešenjem“ zakiseljavamo i intoksikujemo, a drugim, ako ga uvedemo kao redovnu praksu, sopstvenom organizmu činimo lošu uslugu. Time ga, naprosto, navikavamo na stalnu „ispomoć“ i tako neprestano remetimo njegov imunitet. Mada sve to na prvi pogled, a posebno kada slušate one koji ih proizvode i prodaju, izgleda prosto ko pasulj. Ne razmišljaš ni kako, ni zašto su izumrle tvoje dobre i drage bakterije (probiotici) i da li si ti nečim doprineo / doprinela. A, nesumnjivo, uvek jesi…

Ono što znaš jeste to da ti je muka od tog stanja i da bi sve dao/ dala da se to što pre promeni na bolje. A onda na svom omiljenom mediju ugledaš vrlo ubedljivog stručnjaka, koji ti umiruje i tetoši um, i kaže da su njihovi probiotici pravo čudo. Sipaš i ne misliš. Pardon, popiješ i – rešiš sve probleme sa varenjem. Da li je baš tako?

 

Neumoljiva nauka potvrđuje

Ostatak „reklamne bajke“ o probioticima sigurno već znate. Verujem da je većina vas to i iskusila. Letite do obližnje radnje/apoteke, kupujete preporučeni probiotik i gotovo. Da li je?

Naučne činjenice su krajnje neumoljive i kažu da najbolji probiotici za nas, na žalost farmaceutske i prehrambene industrije, nisu oni koje možete susresti u reklamama koje ih hvale, nego…? Nauka potvrđuje: naši idealni probiotici jesu ona kombinacija mikroflore (mikrobioma) koja odgovara samo nama, tj. našem organizmu/biću.

„Ma daaaaj“, reći će većina vas – „Šta to znači?“

 

Probiotici to vole holistički

Zaista, kako onda sagledati priču o sve popularnijim proizvodima zvanim probiotici i probiotički jogurti…?

Evo nekoliko glavnih elemenata ove strategije:

  • probiotici koje kupujete su, baš kao i antibiotici, svojevrsno „nužno zlo“, koje nipošto nije pametno koristiti preventivno, niti olako, nego samo u krajnjoj nuždi;
  • svoju mikrofloru (mikrobiom) ćete najbolje odnegovati: a) dobrom ishranom; b) dobrom ličnom higijenom i c) odgovarajućim holističkim detoksikacijskim sredstvima i praksama.

Ove procedure, sprovedene blagovremeno i dosledno, ujedno su i preventivne i lekovite.

 

 Pogledajte i ovo:

Goran Kojić

Goran Kojić, sertifikovani trener za lični razvoj i detoks-trener. Autor i voditelj radionica i seminara iz oblasti ličnog razvoja, škole holističke detoksikacije u prirodi "AvanTaraDaha" i autor "Um:Pa:Srce", metode svesnog ličnog razvoja. Autor knjige "101 pouka o razumevanju". Živi i radi u Zemunu (Srbija)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: