Proteinska tamna granola s rogačem i bez glutena

Sve popularnija i traženija tamna granola brzo i lako se može spremiti kao ukusan domaći recept, od sastojaka koje vi birate i koji odgovaraju vašem organizmu. Isti recept, za nekoliko minuta možete pretvoriti u slatke štanglice s čokoladom! Ako vam ne odgovara previše žitarica, dodajte više semena, orašastih plodova i voća. Ako volite obrnutu varijantu, onda slobodno kombinujte nekoliko žitarica – spletu, ovas, raž…

Danas vam predlažem recept za tamnu granolu bez ugljenih hidrata i bez glutena. Ovaj recept biti i dobar obrok za decu, a ako se ne koristi s mlekom ili jogurtom, može se grickati i kao kolačić,  slatki bar, a možete ga dodati i u musli.

 

Tamna granola bez glutena i s mnogo proteina…

Proteinska tamna granola bez glutena pravi se slično kao i bilo koja druga, samo se sadrži minimum žitarica, a više badema, lešnika i semenki. Takođe, važno je da sastojci odgovaraju osobama s osetljivijim crevima, odnosno da granola sadrži žitarice i trave bez glutena, poput heljde, pirinča, kinoe…

Za ovu granolu je potrebno:

  • 100 g sirovog suncokreta,
  • 50 g sveže, potopljene heljde u zrnu,
  • 50 g seckanog badema,
  • 50 g seckanog oraha,
  • 50 g sušene jabuke,
  • 1 kašika kokosovog ulja,
  • 2 kašike zaslađivača,
  • 1 mala kašika cimeta i
  • 1 mala kašika rogača.

A sada prelazimo na pripremu!

 

Tamna granola za užinu ili doručak?

Dobro operite suncokret i iscedite ga od vode. Dodajte heljdu koje je bila potopljena u vodi bar na 30 minuta. Ako je nemate vremena da je potapate i čekate 30 minuta, onda je operite u nekoliko toplih voda. Badem i orah iseckajte na krupnije delove, a sušeni čips od jabuke, sameljite na što sitnije delove. Kada pomešate sve suve sastojke, uključujući i rogač i cimet, dodajte i kokosovo ulje i zaslađivač.

Izmešajte sve dobro i stavite u dehodrator da se suši na 44 stepena od 6 do 8 sati. Kada se osuši, tamna granola će postati hrskava i čvrsta. Ako nemate dehidrator možete je sušiti i u rerni na najnižoj temperaturi, uz malo otvorena vrata.

Isti recept možete da iskoristite za štanglice, tako što sušenu granolu pospete domaćom čokoladom i zaledite. Kada se stegne, isecite sve na štanglice i eto ukusnog i hranljivog slatkiša za decu!

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: