Punjene pečurke u bademovom puteru – sirove i grilovane

Ako ste ljubitelj pečuraka, a na sirovoj ste ishrani, evo jednog recepta za punjene pečurke. No, ako niste na sirovoj hrani, a vegan ste ili postite, osim sirovih pečuraka, možete punuti i blago grilovane pečurke. Zbog toga, evo i drugog recepta za punjene pečurke, te probajte šta volite i kada vam koji recept više prija – zimi grilovane pečurke, a leti marinirane i punjene!

Ako birate sirove, znajte da je izbor sužen na šampinjone, portobelo pečurke i bukovače. Ostale je bolje da grilujete ili bar malo termički obradite, jer mogu biti teške za varenje i veoma neukusne.

 

Punjene pečurke i nezamenljivi soja sos

Marinadu za pečurke možete praviti na nekoliko načina i od nekoliko sastojaka. Na prvom mestu, tu je uvek nezmenljivi soja sos. Preporučujem vam, tamari, japanski soja sos, koji je uglavnom dobrog kvaliteta i skoro uvek istog uskusa, bez obzira na recept. Dok sa kineskim soja sosom, nikada ne znate na čemu ste, ne samo kada je reč o kvalitetu, već i o dodacima i samom ukusu.

Dakle, pečurke možete namočiti u mešavinu sosa sosa i čistog maslinovog ulja ili samo u tamari sos. Otkinite stablo od šampinjona i potopite cele šeširiće u tamari na 2-3 sata. Namakane gljive sušite oko 6 -7 sati u dehidratoru, uz oktetanje na pola, najviše na 47 stepeni.

Ako nemate dehidrator, možete i u rerni da sušite pečurke na najnižoj temperaturi.

 

Punjene pečurke u bademovom puteru umesto marinade?

Umesto tamari sosa i ulja možete koristiti bademov puter! To je odlična kombinacija i sa šampinjonima i portobelo pečurkama! Bademov puter možete napraviti sami, kao i sve ostale putere ili kupiti gotov. Operite pečurke, prosušite ih i uvaljajte u razblažen bademov puter (na 2 supene kašike putera dodajte 1 kašiku čiste vode). Ovako razblažen puter morate odmah iskoristiti, jer ne može da stiji dugo. Nije potrebno dodavati so.

Stavite pečurke u dehidrator i sušite ih. Kada budu gotove možete ih puniti.

Nadev za pečurke:

  • stablo od pečurke,
  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • zdravija so ili tamari,
  • sitno seckan beli luk i
  • peršun.

Stablo od pečurke koje ste skinuli, iseckajte na sitne kocke, dodajte malo ulja, soli ili tamari sosa, peršun, sirovi kukuruz ili blanširani kikiriki. Kada osušite šeširiće od pečurki, izvadite ih iz dehidratora (biće malo tamnije) i punite nadevom. Čak i da ih ne punite, kombinacija pečurki i bademovog putera daće vam odličan ukus!

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: