Radionice i predavanja na festivalu „Kuhinje sveta“ za svačiji ukus

U centru Beograda, u Kombank dvorani, za vikend 9 i 10. marta 2019. godine, održaće se festival Kuhinje sveta, jedinstveni međunarodni festivala gastronomije.

Više od 50 samostalnih izlagača iz celog sveta predstaviće najpoznatija jela, pića, začine, posuđe i druge zanimljivosti iz sveta kulinarstva.

Pored ambasada, malih i velikih proizvođača hrane, pića i opreme za serviranje hrane, na festivalu će se predstaviti i privredne komore – Privredna komora Vojvodine i Privredna komora Srbije – EEN mreža.

Tu su i opštine i turističke organizacije, kao što je Turistička organizacija opštine Ražanj i gradovi – opštine, poput turskog grada i opštine Gaziantep.

 

Sve(t) na jednom mestu

Nacionalne kuhinje, preko svojih ambasada u Srbiji, predstaviće: Iran, Pakistan, Turska i Švedska, dok će grčka jela i proizvodi biti predstavljeni preko proizvođača, a jela ostalih zemalja preko radionica i predavanja.

Na stručnim predavanjima više će biti reči o izvozu vina, konkursima za EU fond i biodinamičkoj proizvodnji vina. Biće ovo idealna prilika i da ljubitelji kulinarstva nauče kako da spremaju turske baklave, da saznaju nešto više o pakistanskim jelima i da spremaju indijske obroke…

Planirana je i radionica za male kuvare i obroci za celu porodicu koje će voditi najmlađi kuvar na festivalu Petar i njegov otac Dejan Jovanović. Novi koncept ishrane, keto ishranu, prestaviće Borjana Janković, dok će Tatjana Miletić govoriti o blogerima u oblasti hrane. Svi koji vole da zaljute nepce, neka se spreme za radionicu čileanske hrane spremanu uz „Fatalne začine“.

Radininice za velike i male, amatere i profesionalce!

Postioci festivala će moći da  kupe i organske proizvode, šampinjone u vinu, namaze od povrća i leblebija, baklave, sokove, kolače od namirnica, zdravo bilje, uzgajanih u manastirima, brašno mleveno na vodenici staroj dva veka.

Biće tu i izlagači vina, točenog piva, rakija, kao i posuđe od drveta, daske za sečenje…

Satnicu festivala, svih radionica i predavanja pogledajte ovde:

Satnica Subota 9. mart 2019. godine
11.00 – 12.00 Otvaranje festivala: Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda
12.00-13.00 Predavanje: „Savremeni trendovi u proizvodnji vina – kako doći do stranog tržišta?“ Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede i prof. dr Branislav Vlahović.
13.00 – 13.30 Predavanje: Marko Kovačević, rukovodilac centra za EU integracije Privredne komore Srbije – „Evropska mreža preduzetnika“
 13.30 – 14.00  Predavanje: „Keto ishrana – osnovni koncept“, Borjana Janković (Srbija)
14.00 – 14.30 Predavanje: „Najčešće zablude o šećerima u ishrani“, Tatjana Olajdžija, nutricionistkinja (Srbija)
14.30 – 15.30 Radionica: „Kako spremiti poznate turske baklave?“, Mehmet Ozsimitici, poslastičar iz Gaziantepa (Turska)
15.30 – 16.30 Radionica: Indijska i italijanska kuhinja za velike i male, porodična radost spremanja hrane“ Dejan i Petar Jovanović, Dhanur ketering.
16.30-17.30 Neodoljivi ukusi kuhinje Pakistana, Modasar Chaudhry (Pakistan)
17.30-18.30 Čileanski ljuti obroci uz Fatalne začine (Čile – Srbija)

 

Satnica Nedelja 10. mart 2019. godine
11.00 – 12.00 Radionica: Proteinski aromatični sir, Dragoslav Jovanović i Olivera Rosić, Termomix (Srbija)
12.00-12.30 Radionica: „Ukusna turska peciva spremljena na tradicionalan način“ , kuvari iz Gaziantepa (Turska)
12.30 – 13.00 Predavanje: Biodinamika u Srbiji (posle 2000 godina). Kako proizvoditi vina bez hemijskih proces? Goran Kvrgić (Srbija)
13.00 – 14.00 Radionica: Domaća kuhinja opštine Ražanj, udružnje žena „Etno konac“ (Srbija)
14.00 – 14.30 Predavanje: „Domaći tartufi i proizvodi od domaćih tartufa.“ Predavači: Sanja Melkus i Violeta Ivković.
14.30 – 15.00 Predavanje: #Funanddining – kako spojiti zadovljstvo i posao, Tatjana Miletic, MyTastyPot, Food bloger, stilista i fotografkinja hrane, autorka bloga MyTastyPot i #funanddining koncepta radionica kuvanja.
16.00-16.30 Profesionalna oprema i kuhinje „Žak“

 

Tokom dva dana festivala, u saradnji s Kombank dvoranom, biće prikazana 4 filma (Knedlica, Džulijet, Šta smo još Bogu zgrešili i Svi znaju), a cena ulaznica biće snižena na 300 dinara.

Ulaz na festival je besplatan, dok se radionice i predavanja plaćaju po 200 dinara.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: