Radost darivanja nije samo u poklonima!

Vreme darivanja uveliko je stiglo i pokloni su svuda oko nas – u blještavim izlozima, radnjama, restoranima, pa čak i na ulicama!

Da li i vi spremate nekom poklon? ili ste ga već dali? Kad vas uhvati kupoholičarska groznica uoči praznika, kad se kući vratite pretovareni kesama, a maltene bez dinara u džepu, da li vam padne na pamet pitanje: na čemu li počiva euforija darivanja? Lično vaša ili bilo čija?

 

Na čemu počiva euforija darivanja?

Foto: www.tofros.com

Psiholozi ovaj fenomen objašnjavaju potrebom čoveka da usreći drugog. Međutim, to nije tako jednostavno! Uspeh primo-predaje poklona, kao i ljubavi, zavisi od mnogo toga. Da li ste pažljivo slušali voljenu osobu i dobro znate šta ona želi i šta može da joj izmami osmeh sreće i zadovoljstva? Da li znate tačne mere njenog ili njegovog tela i da će im leći namenjeni komad garderobe?

Foto: www.pixabay.com

Ili je primalac dara sklon šalama, čemu treba da prilagodite poklon? Koliko ste spremni da izađete iz klišea i sami napravite specijalan dar? Kako naći pravi način i momenat primo-predaje? I na kraju, šta vi od toga očekujete?

Od svega toga zavisi da li će se ono što vi dajete razlikovati od onog što poklanjaju drugi.

S druge strane, ponekad je dovoljna sitnica da razgali darovanog, a ponekad opet, ni veliki poklon nije dovoljan za nekog.

 

Kako se biraju pokloni?

Foto: www.pixabay.com

Prema tipu darova mogu se poznati tipovi osoba – darodavaca. Romantični retko posežu za novim gedžetima, uključujući i bestselere knjiga. „Najmaštovitiji poklon za koga sam ikad čula je grafit na zidu gde sitnim slovima piše ’Mina, volim te’“, priznaje Ana Bošković iz Beograda, kojoj suprug već treći put za Božić poklanja čarape. One su svakoj ženi nužne, ali joj ne greju srce ni dušu. Njoj bi prijao malo veći trud.

Međutim, i s trudom se može preterati. Jedan novopečeni otac ispunio je bolničku sobu majke svog prvenca raznolikim buketima cveća. Darivana ne samo da je kijala od polena, već je trošak za cveće i preračunavala u pelenama i drugim potrepštinama za bebu. To je priznala mnogo godina kasnijee, ali smešak na licu odao je, da je ipak, uživala u tom trenutku.

 

Praktični pokloni za praktične, a za ostale?

Foto: www.pixabay.com

Praktični biraju poklone po kriterijumu stvarne potrebe. Za odrasle su ti pokloni odlični, ali ovom pristupu se najviše opiru deca. Njima nisu interesantne praktične stvari – trenerka, cipele, jakna. Oni se više raduju plišanoj igrački, ma koliko da ih već imaju! A s tim posle imaju problem roditelji, igračke treba negde skloniti, povremeno prati… Poruka praktičnima je da razmišljaju više o mališanima kojima daruju poklon, nego o ostalim ukućanima.

Pokloni se često biraju i prema merilu – šta nama lično treba ili šta bismo voleli da dobijemo.

Foto: www.pixabay.com

„Ponekad nešto kupim nekom samo da bih to bar na trenutak posedovala“, priznaje Dragana Jovanović iz Novog Sada. I da ne obraduje onog kom je dar namenjen, Jovanovićeva svoj primarni cilj postiže: ona je zadovoljna.

Ali, to nije suština darivanja.

Prezaposleni će prepustiti izbor ženi, prijatelju, sekretarici, kao i pakovanje, što će najverovatnije uskratiti draž i poklonoprimaocu i njemu samom, jer on je samo izvršio obavezu.

 

Suština poklona su radost i zagrljaji

Foto: www.freestocks.org

Istraživanja pokazuju da žene mnogo češće poklanjaju bez povoda, dok muškarci poklanjaju s povodom – za rođendane, jubileje i praznike.

Ako je suština darivanja da se iskaže ljubav, što obično prate radost i zagrljaji, za žene bi se moglo reći da su sklonije izlivima emocija.

„Najvažnije je da je poklon dat od srca“, slažu se psiholozi. Tada su najveće šanse za obostranu radost. Međutim, valja zapamtiti da time i razotkrivamo ko smo i kakvi smo. Pokazujemo svoja osećanja, očekivanja i koliko smo se potrudili pri izboru. Ljubav je na strani svakog truda da se izađe iz klišea vezanog za darivanje.

Darivanje i izbor poklona možemo i ovako da postavimo: setimo se kad smo se sami najviše obradovali. I šta je sve bilo u sklopu tog paketa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: