Različiti običaji, verovanja i navike za Novu godinu

Da li ste se nekada zapitali ko je prvi počeo da proslavlja Novu godinu i kako su nastali novogodisnji običaji? Proslava Nove godine jedan je od najstarijih običaja, koji se, generalno obeležava svuda u svetu, ali u različito vreme i na različite načine. Jedni poštuju lunarno računanje vremena, prema kretanju Meseca, a drugi solarno, prema kretanju Sunca. Za razliku od solarne koja ima stalno utvrđen datum, oni narodi koji vreme računaju prema kretanju Meseca, imaju promenljiv datum za Novu godinu.

 

Ko je prvi počeo da slavi Novu godinu?

Neki naučnici tvrde da su prvi počeli da je slave Kinezi, a drugi da su to bili Rimljani ili Germani. Stanovnici starog Rima prvi su proslavljali Novu godinu 1. januara i za njih je ona bila simbol početka novog života i novih zelja. Međutim Germani su bili prvi koji su uneli jelku u kucu. Stari Germani su verovali da u njoj živi „šumski duh“, zaštitnik prirode, te su stari ratnici, za novogodišnju noć odlazili u šumu da ga umilostive. Kasnije su počeli da donose jelke u kuću zbog čega je ona postala simbol Nove godine. Uz potrođačko društvo, došli su i ukrasi…

 

U Aziji slave i solarnu i lunarnu Novu godinu

Pixabay

Lunarnu Novu godinu, danas više kao deo tradicije, obeležavaju u Kini, Japanu, Indiji, Vijetnamu i još nekim zemljama, pri čemu proslavljaju i solarnu godinu.

Za Kineze lunarna Nova godina je praznik proleća. To je najveći narodni praznik uoči kojeg se detaljno čiste stanovi i kuće kako bi se, na simboličan način odbacilo sve staro i loše. Na ulicama se organizuju ceremonijalne proslave s velikim papirnatim zmajevima koji predstavljaju moć i uspeh.
U Japanu se Nova godina slavi uz svečanu trpezu ispunjenu posebnim specijalitetima. U ponoć se dolazak Nove godine oglašava sa 108 udaraca zvona sa budističkih hramova, zbog 108 mogućih čovekovih grehova.

 

Trgovi su glavno mesto za proslavu u metropolama

Jevrejska Nova godina je duhovni praznik kojim se obeležava godišnjica stvaranja sveta. Datum je promenljiv, zbog primene solarno-lunarnog kalendara. Trpeza se sastoji samo od slatkih jela, koja simbolišu plodnost i dugovečnost.

U mnogim zemljama sveta ustalio se običaj masovnih dočeka Nove godine na gradskim trgovima, posebno u turističkim metropolama, poput Pariza, Moskve, Njujorka, Atine ili Beograda. Slavi se uz novogodišnji koncert, igru i najčešće uz vatromet u ponoć.

Prema tradiciji, Grci Novu Godinu dočekuju u krugu porodice, a potom, sat posle ponoći odlaze u taverne da lumpuju do zore.

 

Zemlje Ujedinjenog Kraljevstva imale su zanimljive običaje

„U Engleskoj je postojala tradicija da, u 12 sati, otvorite ulazna vrata i prvi čovek tamne kose koji prolazi, mora ući i dati vam komad uglja, so i hleb. To znači da ćete u budućnosti imati ugalj – bice vam toplo, imaćete hleb, tj. šta da jedete i so, iz nekog razloga, niko ne zna zašto, označava novac! Ali danas, Englezi to ne rade, već se napiju i uspavaju pored televizora.
U Škotskoj se to zove „Hogmmanay“ i slični su običaji. Oni otvaraju ulazna vrata da izađe stara godina i sve loše s njom i prva osoba koja uđe u kuću određuje im sudbinu. Međutim, danas se oni napiju i uspavaju pored televizora.
U Velsu se to zove „Nos galan“. Prema njihovoj tradiciji, u ponoć muskarac otvara vrata i ako uđe žena to je loša sreća do kraja godine. Kraj, to je loš znak. Zato oni moraju da se napiju i uspavaju pored televizora.
A Irci, njih niko, zapravo ne razume, čak ni njihove žene. Ni pre mnogo godina niko nije razumeo šta oni rade, čak ni sami sebe nisu razumeli šta rade, ali zapravo – oni se napiju. I eto, u suštini tako se proslavlja Nova godina u Ujedinjenom Kraljevstvu.“

 

P.S. Deo o Ujedinjenom Kraljevstvu u originalu bio je citat Ričarda Siksmita“, koji nažalost više nije sa nama.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: