Razlike i sličnosti između žena i muškarca!

Između žena i muškaraca postoji dosta sličnosti, no dosta i razlika u ponašanju, razmišljanju, emotivnom i socijalnom životu. Dobro je, te je tako, jer je svet ovako raznovrstan i zanimljiv. No, nekada se zbog ovih razlika, dva pola skoro i ne razumeju, niti mogu da se usklade.

Koje su najvažnije razlike između dva pola, pre svega prirodne?

 

Muški mozak je veći od ženskog!

Činjenica je da je muški mozak veći od ženskog za 9%.  No, šta to, zapravo znači? Istraživanja su pokazala da muškarci i žene koriste različite neuronske veze i oblasti mozga za rešavanje problema, način govora, emocije i reakcije na poznate emotivne događaje.

Žene bolje iskazuju emocije zbog većeg hipokampusa, dok muškarci imaju jači seksualni nagon i agresiviniji su po prirodi. Muškarci imaju dvostruko veći prostor u mozgu od žena zadužen za aktivnost, agresivnost i seksualnu želju.

 

Razlike su u detaljima: ko bolje pamti?

Žene imaju više dara od muškaraca da pamte detalje – datume, rođendane, godišnjice…

Žene lakše uče strane jezike i bolje im ide komunikacija nego muškarcima. Žene vole reči i vole da govore, zbog toga su i žene glavne u profesijama kao što su odnosi s javnošću i komunikacija. A zašto je tako i gde su glavne razlike kod polova? U mozgu naravno! Žene imaju 11% više neurona od muškaraca u moždanim centrima za govor i slušanje.

Za razliku od žena koje vide detalje, muškarci uvek vide celu sliku i zbog toga su oni mnogo bolji u tumačenju mapa! Muškarci vole da savetuju, a žene da kritikuju.

 

Razlike u emocijama i hormonima!

Istraživanja pokazuju da, zbog razlika u centrima u mozgu i hormonima, žene veoma jače doživaljavaju emocije, posebno tokom ciklusa. Tada se ženi menjaju osećanja svakog dana – od tuge, besa, radosti… Neki delovi mozga, kod žene, tokom ciklusa, promene se čak do 25%!

Muškarci ne prolaze kroz takva stanja i promene, te su njima često ne shvatljive ženine želje i potrebe? Glavno pitanje koje ih tada muči je: „Šta žene, zapravo žele?“

Razlika u inteligenciji nema – i žene i muškarci imaju isti nivo prosečne inteligencije!

 

Pogledajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: