Razvitak kulture u doba masovne proizvodnje: mediji i alternativa?

U doba globalizacije, brzog tempa života i prolaznih vrednosti, razvitak i očuvanje umetnosti i kulture i njihove alternative, sve češće postaju tema naučnih skupova u svetu? Ovo pitanje ove godine, postaviće i učesnici naučnog skupa u Jagodini.

Naime, međunarodni Simozijum filozofija i mediji, koji se prethodnih 8 godina održavao u gradu u Hrvatskoj, od ove godine, realizovaće se u Jagodini. Domaćini, će biti Fakultet pedagoških nauka i Hotel “Alfa“ u Končarevu.

Naučni skup biće održan od 6 – 8. septembra 2017. godine. Skup partnerski organizuju Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Estetičko društvo Srbije, NVO Udruženje građana za umetnost, kulturu, medije i društvena pitanja “Mladi grašak“ iz Beograda, Istraživačko-medijski centar i časopis “Medijski dijalozi“ iz Podgorice, Srpsko filozofsko društvo iz Beograda i NVO Centar za balkanološka istraživanja iz Banjaluke.

Imaju li mediji alternativu?

Značaj ovog pitanja i društvenih kretanja ka kojima je interpretacija ove problematike usmerena, organizatore ovog skupa je podstaklo da temu ovogodišnjeg skupa Filozofije medija posvete osvetljavanju i analizi odnosa, međuuticaja i uzajamne povezanosti medija i alternative.

Pitanje alternative jedno je od retkih koje je pratilo čoveka još od njegovog nastanka, nikada ne gubeći na aktuelnosti, jednako na opštem kao i na ličnom nivou. U vremenu ekspanzije medijski posrednovane razmene informacija, razvoja digitalnih tehnologija i novih medija, mišljenje odnosa medija i alternative dobija novi kontekst – istakla je dr Divna Vuksanović.

U okviru postavljene teme biće razmatrana sledeća pitanja:
⦁ alternativa u medijski posredovanom društvu
⦁ uticaj medija na poimanje alternative
⦁ alternativni mediji
⦁ alternativna medijska kultura
⦁ alternativa-mediji-društvo
⦁ politika, etika, mediji i alternativno mišljenje
⦁ umetnost, mediji i alternativa
⦁ mediji i alternativno obrazovanje
⦁ mediji i alternativna nauka

Iako je konceptima medija civilnog društva, medija zajednice, neoficijelnim medijima, rizomskim medijima, itd., posvećena izvesna pažnja unutar studija medija, pitanje odnosa medija i alternative ostaje još uvek nedovoljno rasvetljeno. Tematizujući odnos medija i alternative, postavljaju se temelje dubljeg razumevanja ove problematike i uspostavljaju okvire daljeg interdisciplinarnog i kritičkog promišljanja medijske stvarnosti.

Potpisivanje protokola

U sredu je na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini potpisivanjem Protokola o saradnji ozvaničen partnerski odnos u organizovanju naučnog skupa: “FILOZOFIJA MEDIJA – MEDIJI I ALTERNATIVA.

Potpisivanju Protokola pored rukovodstva Fakulteta, prisustvovala prof. dr Divna Vuksanović, predsednica Estetičkog društva Srbije, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, doc. dr Mimo Drašković, izvršni direktor Istraživačkog medijskog centra iz Podgorice i glavni i odgovorni urednik časopisa Medijski dijalozi, mr Željko Rutović, pomoćnik ministra za medije Crne Gore, Slobodan Kanjevac, predsednik Srpskog filozofskog društva i predstavnici ostalih partnerskih organizacija.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: