Kako reći zbogom nezdravoj ishrani?

Kako reći zbogom nezdravoj ishrani i odoleti grickalicama, maminom ajvaru prženom na rafinisanom ulju, masnim pitama, slatkišima punim margarina i šećera ili gaziranom pićima? Odgovor na ovo pitanje daju nam neke jednostavne činjenice, malo matematike i preispitivanja!

 

Nezdravi emulgatori i hrana koja izaziva glad!

Kako odoleti nezdravoj ishrani i izboriti se s prejedanjem – pitanje je koje, u ovom trenutku postavlja sve više ljudi na planeti? Zašto? Neki su u začarani krug ušli svojom krivicom, a neki ne.

Činjenica je da ni hrana više nije 100% prirodna i da sadrži emulgatore koji nam ne dozvoljavaju da se kotrolišemo u jelu. Naprotiv, teraju nas da jedemo sve više i više! Jedan od njih, koji služi samo da bi izazvao glad i pojačao našu želju za količinom hrane, jeste emulgator obeležen brojem E621.

Druga namirnica koja ima istu namenu je glukozni sirup! On blokira naše receptore za „dosta“ i stvara želju za još slatke hrane! Nalazi se u skoro svim konditorskim proizvodima, industrijskim sokovima, brzoj hrani, zemičkama, kiflama, kečapima…

Šta skida kilograme i kako se izboriti s „gladnim očima“?

Evo 3 zamke u koje lako upadamo, tj. 3 načina da se ne gojimo…

  1. Ako želite da skinete kilograme, važno je da birate zdrave namirnice, a ne dijete koje nemaju nikakvog smisla! Dakle, što više svežeg voća i povrća, brže će se organizam čistiti od toksina, neće biti problema ni sa stolicom, niti s glavoboljama.
  2. Salatu treba da čine sveže nemirnice, kupus, paprika, krastavac, paradajz, zelena salata, a ne testenine i kuvani krompir.
  3. Najbolje bi da izaberete zdraviji način ishrane za sebe i da, ako imate krizu za slatkišima, izaberite zdravije slatkiše! Najbolji su voćni šećeri, a možete napraviti i tortu bez šećera i jaja!
  4. Jedite redovno i ne preskačite obroke! Kafa nije doručak! Preskakanje obroka loše utiče na želudac, pankreas i hormone koji se luče, a pojačavaju osećaj gladi! Videćete i sami, 3 obroka u isto vreme svakog dana (npr. u 9, 13 i 18 časova) ubrzaće vam metabolizam i učiniti da se mnogo bolje osećate!
  5. Smanjite peciva i hleb, jer se oni zbog nezdravih sastojaka teško vare i dosta nadimaju stomak!

 

Uvek ponesite voće sa sobom!

I na kraju, najvažnije je odlučite da kažete zbogom nezdravoj ishrani i potražite sve moguće načine da podržite tu odluku!

Otkrijte sopstvene slabe tačke i ne dozvolite da slabosti budu jače od vas! Jedu vam se slatkiši, masna hrana toliko da ne možete da to kontrolišete? Uzmite zdravu hranu koja vam, zaista nedostaje!

Potrudite se da uvek imate sveže ili nekandirano (suvo) voće, bademe, lešnike ili zdrave energetske barove. U slučaju da ih nemate, ovo su namirnice koje sada imate svuda da kupite. Tako ćete najlakše odoleti nezdravoj ishrani, kada utolite želju za slatkim i ne trpite dugo glad.

Ne kupujte nezdrave namirnice i ne čuvajte ih u frižideru, čak ni za goste! To su samo izgovori.

Čudno je što, iako vidimo blagodeti zdrave ishrane, treba nam podrška kako da istrajemo u zdravoj ishrani i vodič za odvikavanje od nezdravih namirnica.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: