Rolnice od plavog patližana s pirinčem i povrćem

Da li biste nekada, umesto sušija ili posne sarme zarolali rolnice od plavog patlidžana, punjene pirinčem i svežim povrćem? Ako ste radi da menjate svoje obroke i da uvodite nove recepte, ovo je mala izmena u svakodnevnoj rutini. Ako umesto posne sarme, na tradicionalan način, spremite plavi patlidžan, svakako ćete biti u plusu!

Ovaj recept će vam uštedeti mnogo vremena, električne energije i novca. Ukućani će se svakako obradovati promeni i novom ukusu.

Evo recepta za rolnice od plavog patlidžana s pirinčem i povrćem.

 

Sve je kao suši, a zapravo nije!

Tačno je da se plavi patlidžan puni klasičnim nadevom za posni suši, no ipak to nije isti ukus! S druge strane, jednostavnije je uviti plavi patlidžan nego suši alge. Naravno i alge i plavi patlidžan imaju mnoštvo korsnih sastojaka, te je dobro imati ih u ishrani oboje.

Za rolnice, za četiri osobe, potrebni su vam:

  • 2 srednja plava patličana,
  • šolja pirinča za suši,
  • 3 srednje šargarepe,
  • 1 avokado,
  • 1 crvena paprika.

Dodaci i prelivi:

  • tamari sos za premazivanje,
  • so,
  • ulje i
  • limun, po želji.

 

Rolnice od plavog patlidžana – iznenađenje za goste!

Ove rolnice toliko su ukusne i lep izgledaju, a jednostavno se spremaju, da njima možete poslužiti i ukućane i goste. Idealne su za bezglutensku ishranu, kao i za sve koji su na veganskoj ishrani.

Isecite plavi patlidžan po dužini na šnite od 2 centimetra. Posolite ih i ostavite najmanje pola sata da so izvuče gorčinu iz kore. Za to vreme skuvajte pirinač za suši tako što ćete ga skuvati i vodi 1:3 (1 šolja pirinča na 3 šolja vode) ili u aparatu za kuvanje na pari.

Kada je plavi patličan spreman, premažite ga tamari sosom s obe strane, stavite na papir za pečenje i pecite na 180 stepeni dok ne smekša.

 

Rolnice od plavog patlidžana – i obrok i salata!

Povrće i avokado iseckajte na žilijen (duge i tanke štapiće). Nadev za rolnice napravite tako što ćete na plavi patlidžan prvo staviti pirinač, a potom na jedna kraj povrće i sve uvijte u rolnicu.

S obizrom na to da rolnice sadrže i salatu i kuvane namirnice, ovo je dobra kombinacija za vegane početnike. Ni jedna namirnica ne sadrži gluten. Takođe, dobra je i za sve koji planiraju da pređu na sirovu vegansku ishranu, jer se kombinuju kuvane i lakše svarljive namirnice i sirove.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: