Šanel mala crna haljina napunila je 90 godina i drži se odlično !

1-prvi-put-pojavila-na-naslovnoj-strani-americkog-vogua%2c-u-oktobru-1926Do sada nijedna modna inovacija nije uspela da zaseni slavu jedinstvene Šanel male crne haljine! Koko Šanel je uzdrmala modni svet njenim uvođenjem, u vremenu između dva svetska rata, kada su svetle boje, šareni materijali i teški vez bili apsolutno dominantni.

Mala i crna, uvek u modi, ova haljina upravo je napunila devedeset godina!

Pređimo odmah na činjenice – crno na belom. Mala crna haljina se prvi put pojavila na naslovnoj strani američkog Vogua, u oktobru 1926. godine. Imala je moć pobune – bila je protivotrov za sva ograničenja koja su nametale krute haljine i steznici, potpuno sputavajući žensko telo.

Koko Šanel i šarm male crne haljine

2-coco-fitting-the-little-black-dressKoko Šanel je, zapravo kreirala crnu haljinu dugih rukava, od vune – za dan, i od krepa, satena i pliša – za veče. Platno od kojeg je izrađena zaštićeno je autorskim pravima.

Nešto kasnije usledile su različite varijacije: kratka, bez rukava, plisirana, od čipke… Šanel mala crna haljina postaje simbol sofisticirane jednostavnosti i šika. Ušla je u svet visoke mode i postala fetiš visokog društva. Ali, istovremeno i intelektualki koje su je nosile u gužvi pariskih kafea, uz pogled oivičen ajlajnerom u obliku zapete, imitirajući izgled Žulijet Greko.

Holivudske dive nose crno

3-odri-hepbernMali je korak od međunarodne scene do velikog ekrana, gde susrećemo armiju diva odevnih u crno. Predvodi ih Odri Hepbern u haljini koju je kreirao Živonši, a odmah zatim i Merilin Monro. U zlatnim godinama Holivuda, one su raspalile želju dama širom sveta za posedovanjem ovog savršenog odevnog predmeta koji je dobio hiljade vernih sledbenica.

Oda eleganciji

4-marylin-monroeČuvena francuska pevačica Edit Pjaf je nosila Šanel malu crnu haljinu kako bi reflektori osvetljavali samo njen glas. Pojavljuje se čak i u crtanom filmu Beti Bup.

Zatim, ko se ne bi sećao Katrin Danev, zarobljene u svom buržoaskom nemiru, u maloj crnoj haljini s belom kragnicom, u Bunjuelovom filmu Lepotica dana? Ili opasnoj senzualnosti Nikite, zahvaljujući maloj crnoj haljini i ogrlici od bisera u istoimenom kultnom ostvarenju Lika Besona?

Stilske reference

Mala crna haljina je takođe i termometar ženske emancipacije. Ubrzo postaje adut novog Diorovog izgleda. Šezdesetih godina prošlog veka, Armani je značajno skraćuje, dok osamdesetih postaje uniforma poslovnih žena. Azedin Alaja je transformiše u skulpturu ženskog tela. Sledi, minimalistička verzija Majkla Korsa i hazardna pvc verzija Tieri Muglera… Lista nema kraja.

5-karl-lagerfeld-the-face-behind-chanelDo sada su brojne varijacije na ovu temu golicale maštu gotovo svih dizajnera: Ana Molinari, Valentino, Živonši… dok Karl Lagerfeld ove jeseni predlaže limitirano izdanje za svoj lični brend Karl Lagerfeld, što sigurno neće biti poslednja interpretacija ovog simbola bezvremene elegancije.

Oličenje nenametljivog šika

U današnje, izgleda gotovo nemoguće pronaći haljinu, bilo u garderobi ili na modnim pistama, sa tolikim brojem stilskih referenci, kao što je Šanel mala crna haljina.

„Neki ljudi misle da je luksuz suprotan siromaštvu, ali nije. Suprotan je vulgarnosti“ – smatrala je Koko Šanel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: