Savršeno nestvarna devojka

Ona je zapanjujuće lepa i sve na njoj savršeno izgleda. Na Instagramu je za godinu dana stekla 100 hiljada pratilaca i broj se konstantno povećava. Ipak, ona nije običan Insta-poznati model. Zapravo, Šudu Grem (Shudu Gram) je potpuno lažna. Nije devojka od krvi i mesa ali savršeno izgleda. Ona je prvi digitalni model na svetu. Svojom besprekornom kožom, dugim nogama i idealnim obimima, Šudu je stekla popularnost i uzburkala svetsku modnu scenu u neverovatno kratkom roku.

 

Da li je digitalna manekenka etična?

Publici je savršenost manekenke pobudio sumnju. Počelo je da se šuška po društvenim mrežama. Stoga je poznati britanski fotograf Kameron Džejms Vilson (Cameron-James Wilson) bio prisiljen da otkrije istinu. Priznao je da je stvaranje Šudu bio “način da izrazi svoju kreativnost”. Kada je objavio da je tamnoputi model njegovo 3D digitalno delo, razvila se polemika da li je etično da se koristi fikcija, umesto da se za šetanje na pisti angažuje prava osoba sa sličnim karakteristikama. Fotografu je zamerano što je “kao belac našao našao način da profitira od crnog modela, a da ne mora da joj plati honorar”. S druge strane bilo je i mišljenja da bi svetski top modeli trebalo da se zamisle i prihvate da će morati u prevremenu penziju.

 

I Rijana koristi digitalnu manekenku

Burne reakcije u javnosti skrenule su veću pažnju na prvu digitalnu manekenku. Najveće priznanje dala joj je Rijana (Rihanna) reklamirajući je na profilu svoje kozmetičke kompanije Fenti Bjuti (Fenty Beauty). Šudi na seriji fotografija ima narandžasti ruž za usne iz Rijanine kolekcije.

Šudu reklamira i kreacije drugih poznatih dizajnera.

 

Oživljena fantazija

Vilson se ne opterećuje previše kritikama. Kad mu baš dozlogrde komentari o izmaštanoj lepoti Šudu Grem, on odgovara da, iako je iskreirana, Šudu inspirisana “stvarnim lepim ženama”. U nameri da pokaže da digitalni modeli nikada neće moći da zamene prave, Vilson je fotografisao Šudu sa pravom manekenkom. Za neke je to dokaz Vilsonovih reči da u svetu mode neće pobediti “nelojalna konkurencija”.

Drugi i dalje daju primat savršenom obličju Šudu Grem. Radije bi da gledaju digitalnu manekenku od one kod koje se prirodi omakla neka greščica.

 

Pogledajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: