Kako se hrane instruktori joge?

Instruktori joge, u skladu s idejama i načinom života koji vode i promovišu, pažljivo biraju hranu i namirnice koje stavljaju u tanjir. Izbalansirana i lagana ishrana važna je za celodnevne aktivnosti, posebno za one koji su stalno u pokretu. Ajurvedska ishrana, makrobiotika, vegetarijanska ili veganska ishrana, najčešći su izbor instruktora joge.

Svoje iskustvo podelile su Zdenka Parat Došek koja se jogom bavi više od 40 godina i Ana Stojković – Zagajac, koja se profesionalno bavila raznima sportovima, a joga je sasvim spontano, preuzela dominantnu poziciju u njenom životu.

 

Ajurveda ili sirova veganska hrana?

Ajurvedska ishrana, makrobiotika, vegetarijanska ili veganska ishrana, najčešći su izbor instruktora joge. Kod izbora hrane važno je slediti lične potrebe, životnu doba, telesnu aktivnost, podneblje u kojem živimo i godišnje doba. Generalno, svi instruktori joge savetuju neprerađene, prirodno gajene namirnice, što manje rafinisanih i industrijski obrađenih proizvoda.

Mnogo je savremeno orijentisanih učitelja, a i generalno dolazi i vreme osnaženog pojedinca. Istina je da postoji razlika u vremenu od pre nekoliko decenija i danas. Bilo je vreme sistema gurua kao apriori autoriteta, ali je planetarni proces globalizacije i tu doneo promene.

Ishrana jogija je uravnotežena, a osobito se tim područjem bavi Ayurveda, znanje o životu, koje kao prvi cilj postavlja očuvanje zdravlja, a tek po potrebi liječenje“ – ističe Zdenka.

O odnosu ishrane i bolesti, vekovima se bave lekari, naučnici, nutricinisti, stručnjaci za ishranu. „Hrana neka ti bude lek, a lek hrana“, rekao je Hipokrat i time izrazio jedno od načela prihvaćenog u svim kulturama.

 

Vegetarijansko-veganska ishrana za svaki dan

Ana Stojkovic – Zagajac je s 19 godina počela sama da sprema obroke, uz konsultaciju nutricioniste. Tada je njena ishrana polako postajala makrobiotička. Meso nije imala na meniju, a ubroz je izbacila izbacila i mleko i mlečne proizvode. Za mentalnu i fizičku snagu, potrebno je sve pažljivije birati hranu i pratiti reakcije organizma. Danas su informacije i znanje dostupni svima.

„Smatram da je naša vezanost za određene namirnice povezana sa našim emocijama i sećanjima na lepe trenutke iz detinjstva (npr. štrudla i kiflice me podsećaju na baku i kako smo ih zajedno pravile). I zato mislim da ne treba potiskivati emocije, jer nekad je lepše s uživanjem pojesti jednu ili dve kiflice sa sirom, nego potisnuti dete u sebi“ – ističe Ana Stojkovic – Zagajac

Ana je više od 15 godina  vegetarijanka. S izuzetkom perioda kada je bila i kada je jela, naravno kontrolisano, sve za čim je imala potrebu.

Poslednjih 5 godina, tokom leta sprema sirovu vegansku hranu.

 

Pažljiv izbor hrane neminovan je za dobro zdravlje!

Nije više vreme za ekskluzivnost – joga, odnosno dobrobit koju ona donosi treba svima, te su saveti jogista uvek dobro došli. Pri odabiru jelovnika daleko najbolji savetnik je zdrav razum, ali ga bučne i šarene reklame uglavnom nadglašavaju…

„Joga znači razvijanje svjesnosti u svemu, pa i kod jela. Jelo uz tv-ekran, uz bučan razgovor, tzv. poslovni ručkovi, ozbiljno remete prirodan proces asimilacije hrane, pa i najbolje. Važan je mir, onaj unutarnji više od svega. Otud toliko problema s probavnim sustavom, iako ih ne uzrokuje  samo loš izbor hrane“ – objašnjava Zdenka. 

Ako vas hrana troši, uspavljuje i uzima vam energiju, zapitajte se gde ste pogrešili. Ili oslušnite svoj organizam, on će vam reći bolje od svih nutricionista. Ako hoćete da izgeldate mladoliko, izbegavajte namirnice od kojih se brže stari i poslušajte svet o režimu ishrane najdugovečnijih ljudu na svetu.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: