Sir od suncokreta s čili paprikom

 

Ako ste volite sir i namaze od sira, dobra vest je da ukusne veganske sireve, prelive za salate i namaze možete spremiti i od semenki biljaka.

Ovo je recept koji za magazin „Eva i ja“ sprema Snežana Milovanović, predsednica udruženja „Sloboda za životinje“. Ona je postepeno prelazila u vegane, a u tome su joj najviše pomogle njena deca.

Prvo sam se odlučila da ne jedem meso uporedo sa ćerkom koja je kao mala donela tu odluku nešto malo pre mene. Naravno sa tom odlukom došla je i odluka ne nošenja krzna i kože.

Potom je izbacila i mleko i mlečne proizvode zbog sina koji je od mlena bio alergićna na laktozu.

Recept koji Snežana Milovanović preporučuje je biljni sir od suncokreta s italijanskom aromom, peršunom i ljutom papričicom.

 

 

Sir bez mleka

Nije od indijskih oraha, te nije skup. Nadam se da će biti motivisani i oni koji još uvek jedu mlečne sireve da probaju sami da naprave i uvere se da su biljne varijante mnogo ukusnije. „Veliku satisfakciju ćete imati da nije ni jedno tele moralo biti oduzeto majci, niti je moralo otići u klanicu zbog moguće strasti prema sirevima“, ističe Snežana.

Sir sadrži i B 12.

Za sir od suncokreta  potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 2 šolje suncokreta (natopljenog vodom preko noći),
  • šolja i po filtrirane vode,
  • 5 kašika nerafinisanog kokosovog ulja,
  • 1 mala kašika začina od povrća (bez glutamata)
  • 1 kašika limunovog soka,
  • 5 punih kašika skroba od tapioke (može i druga vrsta skroba npr. krompirov),
  • 2 kašičice karagenana ili xanthana koji je prirodan,
  • 1 mala kašika belog luka u prahu,
  • 2 kašike nutritivnog kvasca i
  • nekoliko kapi tečnog dima.

Po želji možete dodati razne začine, čili pariku, biber, peršun. Ovaj sir od suncoktreta napravljen je s čili paprikom, peršunom i italijanskim začinima.

 

Kako se sprema biljni sir?

Dve šolje suncokreta izblendirajte s vodom. Dodati so, začine od povrća, limunov sok, kokosovo ulje, skrob, ksantana, beli luk u prahu, nutritivni kvasac i tečni dim.
Sve zajedno dobro izmešati i staviti u keramički tiganj da se zagreva uz neprestalno mešanje. Pazite da temperatura ne bude visoka kako bi se sačuvali zdravi sastojci u suncokretu. Kad počne potpuno da se odvaja od tiganja, skinute ga s vatre.

Sipajte sir od suncokreta u posude u čije ste dno naseckali čili papričicu, peršun ili italijanske biljne začine.

Sir od suncokreta pokrijte providnom folijom i stavite u frižider da se ohladi.

Prijatno!

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: