Sirova torta od pomorandže

Sirova torta od pomorandže postala je hit u kuhinji Almire Mujačić, koja je autorka bloga „Zdravi tinejdžeri“ i o kojoj smo nedavno pisali. Zapravo, ne samo ova torta, već sve sirove torte! Zašto? Iz više razloga! „Za pripremu cele torte potrebno je samo 10 minuta, a isprljaćete samo blender i kalup u koji smestite tortu“ – kaže Amira.  Sirova torta je kremasta, veoma osvežavajuća, zdrava i bez industrijskog šećera!

Svi Almirini ukućani, a posebno deca jedu je s uživanjem jer podseća na sladoled. Zbog toga vam danas prenosimo Alimirin recept za ovu slatku i zdravu tortu!

 

Salatka i kremasta sirova torta!

Sirova torta ne sadrži šećer ni brašno. Bogata je voćem i orašastim plodovima, te predstavlja slatkiš vredan svakog uživanja. Jednom kada napravite  sirovu tortu i kada vidite koliko je to jednostavno i brzo, a sirova torta ukusna, zaboravićete tradicionalne recepte za torte! Ne samo da su tradicionalne torte komplikovane za spremanje, dugo se peku već su, što je najgore, prepune su margarina, aroma i nezdravog industrijskog šećera.

 

Sirova torta štedi vreme vreme i čuva zdravlje!

Činjenica da ja sirove torte štede vaše vreme, jer ih možete imati spremne od pola sata do 3 sata, zavisno od recepta.

Za koru sirove torte s pomorandžom vam je potrebno:

  • 25 urmi,
  • 150 grama oraha ili lešnika i
  • 2 kašike kokosovog ulja.

Sve sastojke izblendirajte u blenderu. Obložite dno kalupa za tortu papirom za pečenje. Rukom dobro pritisnite svaki delić kore i stavite u zamrzivač dok pripremate krem za tortu.

Za krem vam je potrebno:

  • 300 grama oceđenih indijskih oraščića (prethodno ih 3 sata ostavite u prečišćenoj vodi),
  • sok od 4 pomorandže,
  • pola kašike kurkume (radi lepše boje),
  • 2 kašike agavinog sirupa,
  • 2 kašike kokosovog ulja ili
  • 100 ml kokosovog mleka.

Sve sastojke izblendirajte do fine kremaste mase. Krem će biti redak, ali ne brinite, kada ga stavite u friz, stegnuće se. Sipajte krem na koru i vratite tortu u zamrzivač, najmanje na 3 sata. Izvadite tortu iz zamrzivača pola sata pre serviranja.

Ukrasite tortu po želji: domaćom čokoladom, komadićima pomorandže ili filom od indijskih oraha.

Posle serviranja torte, preostali deo vratiti u frižider (nije potrebno u zamrzivač). Navedene mere su predviđene za kalup od 24 cm.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: